Horvátország varázslatos partjai

Tavaly már félmilliónál több honfitársunk vakációzott az Adriánál: évről évre többeket ejt rabul a türkiz megannyi árnyalatában pompázó Adria és varázslatos partvidéke. Ráadásul a csodálatos környezeti adottság már egyre több helyen párosul minőségi kiszolgálással is.

Ha behunyjuk a szemünket, és közben egy horvátországi nyaralás emlékképeit elevenítjük fel, a szikrázó napsütésben fürdőző kék tenger mellett a piros tetős, romantikus szépségű történelmi óvárosok jelennek meg először. Nem véletlenül, hiszen ez az a varázs, amiért évről évre mind több turista keresi fel déli szomszédunkat.

Dubrovnik, az örök első

A hivatalos adatok szerint tavaly a legtöbb vendégéjszakát Dubrovnikban töltötték a turisták, utána Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Crikvenica, továbbá Funtani és Zágráb következik. S ha ez valóban így van, akkor rögtön kezdjük a listavezető, a Dél-Dalmácia szívének is nevezhető Dubrovnik bemutatásával.

Croatia-Dubrovnik-city-from-atop-city-walls

A város, amely a település közelében lévő hegyoldalon fekvő domberdőről, a dubraváról kapta a nevét, már régóta az UNESCO-világörökség része. A hatalmas óváros két főbejáratának kapui közül (Pile és Plocai) bármelyiken is lépünk be, a város közel másfél évezredes múltjának emlékei köszönnek vissza ránk. Ahogy végighaladunk a világ egyik legszebb utcájának is tartott Stradunon, hamar a múltban érezzük magunkat.

Dubrovnik4

Miközben az üzletek, butikok, csinos kávézók és éttermek mellett sétálunk, egy-egy utcasarkon vagy téren Dubrovnik valamelyik jellegzetes gótikus vagy barokk stílusú temploma (Szent Balázs), katedrálisa (Szűz Mária), palotája (Ranjina) vagy a jelképes Onofrio-kút látványa biztosít kellemes látnivalót. Ha pedig érezzük, hogy a belső utcácskák sűrűje után a friss tengeri levegőre és a horizontig nyúló azúrkék tenger látványára vágyunk, sétáljunk végig a várfalon, amelyhez számos erőd is tartozik. Köveiről kihajolva az ember szinte megborzong, ahogy a hullámok a mélyben fekvő sziklafalnak csapódnak.

Jótanács: a „Trónok harca” sorozat itt forgatott epizódjai miatti zarándoklat okán is, Dubrovnikra gyakran teszik ki képletesen a megtelt táblát. Azt, hogy mikor, nehéz előre megmondani, de az biztos, hogy ha fürdésre nem alkalmas az idő, minél korábban érdemes felkeresni a világsztárrá vált óvárost, mert ha megteltnek nyilvánítják, már a dombtetőn simán továbbirányítják az autósokat a rendőrök.

A városban járva feltétlenül érdemes felkeresni Dubrovnik gyönyörű strandját, ahonnan az óvárosra és a városfalra is ráláthatunk.

Dubrovnik-Croatia

A vízi sportok szerelmeseinek és a bámészkodóknak a 450 férőhelyes Marina Gruz kikötő okoz örömet azzal, hogy egész évben csodás vitorlásoknak és jachtoknak ad helyet. A térség felfedezése akkor válik teljessé, ha a környező szigetekre is ellátogatunk. Az egyik kis gyöngyszem Lokrum, amely védett, erdei rezervátummá nyilvánított botanikus kertjével, gazdag flórájával és faunájával nyújt felüdülést. S ha már növényvilág: Dubrovnikban található a világ legrégebbi arborétuma. A környék nagyobb szigetei közül mindenképp kihagyhatatlan Korčula, amely hangulatos középkori városával várja az utazót, valamint Dalmácia legnagyobb félszigete, Pelješac, illetve a festői szépségű, érintetlen, egykor katonai bázisul szolgáló sziget, Lastovo. Na és persze az „Adria gyöngyszeme” címmel is jegyzett, a világ 10 legszebb szigete közé választott Mlijet, amelynek két szépséges sóstavát fenyőerdő veszi körül.

Krk: csak egy ugrás az Adria

Másféle élményeket ígér a rendkívül népszerű Krk-sziget. Az például rögtön mellette szól, hogy Budapestről alig ötórás autózással elérhető, ráadásul kompra sem kell szállni, hídon juthatunk át a szárazföldről a 38 kilométer hosszú szigetre.

DestinationKrk2

Jótanács: A nyári csúcs idején készülni kell arra, hogy híd ide vagy oda, a nyár közepén, de különösen szombatonként, a turnusváltások napjain gigantikus dugók alakulhatnak ki.

A sziget már az ókortól fontos kereskedelmi és kulturális központnak számított, így történelmi emlékek sokasága várja az utazót. Kulturális látnivalói mellett természeti örökségeinek is köszönheti az „Aranysziget” elnevezést: homokos tengerpartjai, kristálytiszta tengere és fenyőerdői elvarázsolják az odaérkezőket. A sziget déli részén található üdülőfalu, Baska környékén rengeteg olyan miniöböl található, amely csak a víz felől közelíthető meg, így csónakkal, de néhol akár úszva is, sallangmentes VIP-strandot foglalhat magának a fürdőző.

baska-na-wyspie-krk

A sziget délnyugati részén található a fenyvesekkel körülvett Krk, a sziget fővárosa. A város a szó szoros értelmében festői szépségű, több művész is megörökítette már a vásznon. Az egyik legismertebb látnivaló itt a városfal és az 1470-ben épült tengeri bástya. Majd a fallal körülvett városközpont következik, amelynek egyik nevezetessége a Strossmayera utca, az óváros főutcája, ahol sétánk közben a különböző stílusjegyekkel gazdagított építészeti örökséget is megcsodálhatjuk.

krk2

Krk fővárosától csupán 12 kilométerre található a mindössze ezer lelket számláló Malinska. Különlegessége, hogy télen ez a legmelegebb, nyáron a leghidegebb pontja a szigetnek. A klasszikus zene hívei is jól érzik itt magukat: Malinska templomában vagy Porat kolostorában élvezhetik a koncerteket, majd békés sétára indulhatnak a tengerpartra.

Rab-sziget és a híres homokos strand

Ha Rab-sziget, akkor Lopar – vágják rá a legtöbben. Ott található ugyanis Horvátország egyik legnagyobb homokos tengerpartja. A homokos part eleve családbaráttá teszi Lopart, ám talán ennél is fontosabb, hogy az öbölben rendkívül lassan mélyül a víz, leginkább a Balaton déli partjára hasonlítható a hely, miközben persze a sós tengervíz itt is kristálytiszta. Ráadásul még az akár 3-4 éves gyerekek is biztonsággal fürödhetnek. A kicsit nagyobbak számára pedig remek élmény lehet gumicsónakkal, vízibiciklivel vagy úszva megközelíteni a parttal szemben négy-ötszáz méterre lévő, Teknős-páncélra emlékeztető szigetet. A táv csalóka: sokáig leér a felnőttek lába, mély vízben talán csak száz métert kell előrejutni. Az apró lakatlan sziget bejárása izgalmas kaland lehet a gyerekeknek.

Rab

Persze a parton is van mit csinálni. Rabon sok helyen lehet például bringát kölcsönözni, amit érdemes is kihasználni, hiszen az erdőkön keresztül már-már érintetlen partszakaszokra lehet eljutni. Akár bringával, akár gyalog érdemes felmenni a Rab-sziget legmagasabb pontjára, a 408 méteres Kamenjakra, ahonnan elképesztő panoráma tárul a kirándulók elé. Ha pedig befizetünk egy hajókirándulásra, a Rabon túl a környező apróbb szigeteket, öblöket is megcsodálhatjuk. Az egyik legérdekesebb hajós túra a meztelen szigetként is ismert Goli Otokra viszi a turistákat. Az egykori börtönszigeten – neve onnan ered, hogy északi része teljesen kopár, és déli felén is kevés a növényzet – ma is megtekinthető a börtön épülete, ahová az Osztrák–Magyar Monarchia hatóságai az első világháború idején orosz hadifoglyokat szállítottak, később pedig köztörvényes bűnözőket őriztek, egészen 1988-ig.

És persze mindenképp fel kell fedezni a 93 négyzetkilométer területű Rab névadó fővárosát. Rab város jellegzetessége a várost körülölelő fal és a piros cseréptetős lakóházak fölé emelkedő négy harangtorony, amelyek közül kettőbe fel is mehetünk, hogy onnan is megcsodáljuk a tengerre nyíló páratlan kilátást.

rab city

Érdemes benézni a város központjában lévő halpiacra, ahol a tengeri „herkentyűk” egészen elképesztő kínálatával várják a turistákat a helyi halászok. És egy tipp: az eladókat érdemes kifaggatni, mert szívesen elmondják, melyik halat hogyan tudja maga a turista is elkészíteni grillen.

Zadari csodák: tengeri orgona és a Nap-emlékmű

Azok, akik különleges természeti látványra, élményre vágynak, Zadart válasszák! A 3000 éves múlttal büszkélkedő Zadar közelében ugyanis öt nemzeti park található: a Paklenica Nemzeti Park, a Kornati Nemzeti Park, a Plitvicei-tavak, a Krka Nemzeti Park és az Észak-velebiti Nemzeti Park.

Zadar latkep

De maga a város is különleges. Az erős városfallal körülvett, egykor a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítményének számító Zadar egyik legizgalmasabb pontja a diadalív formájú Városkapu (Szárazföldi kapu), amit a korábbi sérülések után 1543-ban, a mai formájában újjáépítettek. A város egyik ékessége az Öt kút tere, amelynek létesítményei az egykori háborúk alatt a település ivóvízellátását biztosították. Kihagyhatatlan látványosság a Szent Donát-körtemplom, amely szokatlan külsejével hódít: kör alakú, mégis kétszintes, és nincs harangtornya. Ma főként – kiváló akusztikája miatt – zenei előadások helyszíne, istentiszteleteket nem nagyon tartanak itt. Az óváros büszkesége az Augustin római császár rendeletére a III. században épített Fórum is.

zadar_forum

A város különlegességeinek sorába tartozik a 70 méter hosszan elnyúló tengeri orgona. A tengerparti fehér mészkő sétányról üreges lépcsősor tart a tengerbe, amelynek közelében zörejek, érdekes hangok keltik fel az érdeklődők figyelmét. A titok abban rejlik, hogy a lépcsők alatt mélyedések találhatók, ahová bever a tengervíz, amit a part felé fokozatosan szűkülő polietilén csövekbe vezetnek. Így gyorsul fel a víz áramlása, amely a tengeri orgona 35 sípként szolgáló csövébe érve hét különböző hangszinten szólaltatja meg a természet által ihletett hangokat. A sétány legvégén található a szintén Nikola Bašić nevéhez kötődő műremek, a „Nap köszöntése”, avagy „A Nap emlékműve”. Az alkotás központja a több mint 300 többrétegű üveglemezt és napelemet magában foglaló, 22 méter átmérőjű kör, amely a különböző napszakokban a fény játékával szórakoztatja a közönséget, amely éjszaka a nappal begyűjtött, csodálatosan cikázó fényekben gyönyörködhet.

Delfinek nyomában – Cres és Losinj

Akár delfineket is láthat az, aki a szinte egybenőtt Cres és Lošinj szigetét keresi fel: a térség vizeiben ugyanis gyakori vendégek ezek az állatok. Emiatt pedig megannyi hajóstúra indul delfinlesre. A két sziget a magyar határtól alig háromszázötven kilométernyi távolságra, négyórányi autóútra található, ám az odautazási időre érdemes rászámolni: mindenképp kompra kell szállni, az Isztriáról vagy a Krk szigetről indulnak a hajók, s a nyári csúcs idején bizony többórás várakozásra is fel kell készülni. De ez is csak a szigetek szépségét, vonzerejét erősíti. A tengerből kiemelkedő sziget hosszú, 66 kilométeres, de közben keskeny. Legszélesebb pontján is csak 12 kilométeres. Emiatt viszont már az utazás is élmény: az autóúton a tenger hol az egyik, hol a másik oldalunkon tűnik fel.

Cres

A szigetnek szinte minden pontja rejt valami különlegességet – igaz, ezekért olykor meg kell küzdeni. Lubenicében például érdemes megnézni a sziklatetőre épült kis falut, majd onnan legyalogolhatunk egy kicsiny, eldugott, de annál csodálatosabb strandra. Nem kevésbé izgalmas a sziget közepén hat négyzetkilométeren elterülő Vrana-tó, mely ivóvízzel látja el a környező településeket. Fürödni nem szabad a hetven méter mély tóban, de ez aligha baj, hiszen a közeli tenger partján számtalan jó fürdőhely van.

Fura élmény áthajtani Cres szigetről Lošinjba – leginkább azért, mert szinte észre sem venni az átkelést. Osor településnél egy rövidke híd „ível” az alig tíz méter széles kis csatorna felett, amely elválasztja a két szigetet. Aligha van a világon ennél szorosabb szigetszomszédság!

Lošinj mindössze 33 kilométer hosszú, a szélessége a Creshez közelebb eső részén 5 kilométer, míg a nyaralók legfontosabb úti céljánál, Mali Lošinjban mindössze 250 méter. A település a szárazföldbe mélyen behatoló öböl mentén épült ki.

losinj

A domboldal telis-tele van kis házakkal, közülük mégis a plébániatemplom tornya magasodik ki. A parton álló, többnyire két-három szintes házak előtt a széles tengerparti sétányon pálmafák kölcsönzik a tájnak az üde, mediterrán jelleget. Kisebb-nagyobb motorcsónakok, jachtok, turistahajók pihennek az U alakú kikötőben, ahol nagyokat lehet sétálni. Egészen a tengerpart strandjaiig, ahol homokos és sziklás szakaszokat egyaránt találhatnak a kisgyermekes családok és a romantikára vágyakozó párok.

Ha valahol, akkor Mali Lošinjban érdemes bringára pattanni: kevés olyan hely van Horvátországban, ahol közvetlenül a tengerparton vezet séta- és bringaút. Így akár félnapos túrát is tehetünk a tenger mellett, ott megállva, ahol épp kedvünk támad mártózni egyet… S ha már tekerés: akár biciklivel is érdemes kirándulást tenni a többek között festői öble miatt feledhetetlen Veli Lošinjba.

Boda A.

16 millió utazó

Tavaly újra minden rekordot megdöntött a horvátországi turizmus. Összesen 16,3 millió horvát és külföldi turista 91,3 millió vendégéjszakát töltött az országban, 11 millióval többet, mint 2015-ben. A rekordban a magyar turistáknak is szerepe volt, hiszen a statisztikák szerint 500 ezernél is többen indultak Magyarországról Horvátországba vakációzni. Az egészen pontosan 513 ezer magyar turista 2,7 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban. Összehasonlításul: 2015-ben még „csak” 465 ezer magyar vendég járt délnyugati szomszédunknál.

800 millió euró

Horvátországban komoly összegeket invesztálnak azért, hogy a turistákat mind színvonalasabb kiszolgálással fogadhassák, s így megtarthassák, bővíthessék a vendégkört. 2016-ban 40 szállodát újítottak fel, és ebben az évben is ennyi hotelt építenek, korszerűsítenek, összességében mintegy 800 millió euróért.

 

Legyél az első hozzászóló "Horvátország varázslatos partjai" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*