Húsvéti cukiság: új lakók a Debreceni Állatkertben Nyuszifalván

A zárva tartás ellenére az intézmény hagyományaihoz híven idén húsvétkor is a tapsifüleseké lesz a főszerep, különösen mivel a napokban négy lógófülű kosorrú törpenyúl érkezett az ország egyik legnagyobb nyuszisimogatójába. Az ünnepekre várhatóan beköszönt a kellemes tavaszi idő, így a két-két bak és nőstény társaikkal együtt már a hosszú hétvégén birtokba veszi Nyuszifalvát, ahol az újranyitást követően a látogatók testközelből is megismerkedhetnek majd velük.

Bár idén sajnos le kellett mondania húsvéti rendezvényéről, a Debreceni Állatkert a zárt kapuk mögül is igyekszik élményekkel és ismeretekkel szolgálni a nagyközönségnek, ezért külön tartalmakkal készül az ünnepi hétvégére. Nyuszifalva új lakóinak érkezése kapcsán különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, hiszen a húsvét sajnos sokakat sarkall meggondolatlan nyuszivásárlásra. A nyúltartás mindenekelőtt hosszú távú elköteleződést jelent, mivel a jól tartott nyuszi akár a 10 éves kort is megélheti.

Társas természetük ellenére a nyulak tarthatók egyedül, a napi törődést azonban igénylik. Ha több füles kedvenc tartásában gondolkodunk, érdemesebb két azonos nemű állatot választani; ha pedig egy nőstényt és egy hímet szeretnénk házikedvencként, ajánlott valamelyiküket ivartalanítani, ugyanis a közhiedelem nem téved a nyulak szaporaságát illetően. Leggyakrabban ketrecben szokás nyulat tartani, melynek ajánlott minimális hossza 80-90 cm, szélessége pedig 50-60 cm. Természetesen a minél nagyobb és változatosabb mozgástér jót tesz kedvencünknek, ezért érdemes rendszeresen kiengedni a kertben vagy akár lakásban megfelelő felügyelet és a játéktér szökésbiztossá tétele mellett. A hobbiból tartott nyulak étrendjének alapját a teljes értékű (és egyben a fogak koptatására is szolgáló) táp képezi, ezt egészíti ki a rostban gazdag széna, valamint a különféle növényzöldek és zöldségek. Itatás szempontjából ajánlott, ha a nyúl folyamatosan hozzáfér a vízhez, amelyet biztosíthatunk jól rögzített itatótálban vagy önitatóban.

Ha valaki a fentiek alapos mérlegelése után úgy dönt, mégsem vállalkozna nyúltartásra, akkor sem kell kimaradnia nyuszikkal való találkozás élményéből, hiszen Nyuszifalva kiváló kezekben lévő lakói tavasztól őszig várják, és akár jelképesen örökbe is fogadhatóak.