Málta június 1-től újraindítja az idegenforgalmát.

Az oltási programok előrehaladtával Máltán és külföldön egyre valószínűbb és elérhetőbb az alacsony kockázatú utazás lehetősége mind a helyi lakosság, mind az utazók számára. Mivel Málta jelenlegi átoltottsági adatait tekintve jelentősen megelőzi a legtöbb országot, megvalósíthatónak látszik, hogy az ország 2021. június 1-t határozza meg a turisztikai tevékenység újbóli megnyitásának időpontjaként, az alábbi – ma már széles körben használatos „utazási jelzőlámpás” rendszerrel jelölt – kritériumok szerint.

  • Vörös zóna / borostyánszínű országok: Az EU-ból és azon országokból, amellyel Máltának kétoldalú egészségügyi megállapodása van, a teljesen beoltott (amely legalább tíz nappal az utazás előtt megtörtént) személyek szabadon utazhatnak. Máltára utazás előtt be kell mutatni az oltási igazolást.
    Megjegyzés: az EU-n kívüli küldőterületek esetében Máltának be kell tartania az EU (Schengen) által meghatározott feltételeket.
  • Borostyánszínű országok: A be nem oltott személyeknek negatív PCR-teszt eredményt kell felmutatniuk. Ezt a tesztet nem több mint 72 órával az érkezés előtt kell elvégezni.
  • Zöld országok: minden utazó szabadon utazhat.

Málta az Egyesült Királyság után a második a lakosság átoltottsága tekintetében az európai országok között, a felnőtt lakosság 40%-a már megkapta az első adagot, melynek köszönhetően az ország biztonságos úticél egy jövőbeni utazáshoz. A jelenlegi átoltottsági arány Máltán több mint 1%-kal növekszik naponta, és Málta kormánya jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az oltottsági arány növekedését még gyorsabbá tegyék.

„Málta nagyon népszerű úti cél az európai nyaralók körében, és a turizmus kulcsfontosságú az ország gazdasági életében, ezért örömmel fogadjuk a 2021. június 1-től érkező utazókat. A máltai emberek várják a visszatérő turistákat, akik eddig is szerették az itt élvezhető napsütést, kultúránkat, ételeinket és vendégszeretetünket évről évre. Málta bevezette a Sunny & Safe COVID protokollt, így a látogatók megnyugodhatnak, hogy minden vendéglátóhelynek, szálláshelynek és szolgáltatónak be kell tartania a legmagasabb szintű tisztasági és biztonsági követelményeket.” – írta a Máltai Turisztikai Hivatal.

Clayton Bartolo, a máltai idegenforgalmi és fogyasztóvédelmi miniszter elmondta: „A máltai polgárok és a turisták egészsége és biztonsága mindig a legfontosabb prioritásunk lesz. A folyamatos és nagyarányú oltásokkal együtt, az újranyitási terv szerint a cél lassan és biztonságosan újranyitni az idegenforgalmat a meghirdetett feltételek szerint.”

Az utazók meglátogathatják Málta, Gozo és Comino szigetcsoportját szabadidős és üzleti céllal, és élvezhetik a szigetek nevezetességeit. Mivel sokan várják a korlátozások enyhítését és a máltai utak lehetősége már a „láthatáron” van, a Máltai Turisztikai Hivatal hamarosan elindítja „Újra Szabadon” („Feel Free Again”) c. kampányát. A kampány célja az utazókat arra inspirálni, hogy használják ki visszanyert szabadságukat, tervezzenek, foglaljanak és utazzanak Máltára, amikor eljön az ideje, hogy újra megtapasztalják mindazt, amit a szigetek kínálnak, és a szabadság érzetét, amit ez magával hoz.