Húzóágazat az idegenforgalom

Magyarországon 7,2 százalékkal több, összesen 9,5 millió vendég 5,4 százalékkal több, 24,2 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken – hangzott el a turizmusról tartott fővárosi sajtótájékoztatón 2015. február 10-én. A 2014 rekordév volt a turizmus számára, minden fontosabb mutatója növekedni tudott – hangoztatta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásáért felelős államtitkára, aki az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése alapján idézte. Kiemelte, hogy a belföldi vendégek száma csaknem 10 százalékkal, a tőlük származó bruttó szállásdíj-bevétel pedig mintegy 15 százalékkal emelkedett; a külföldiektől származó szállásdíj-növekedés is csaknem elérte a 11 százalékot 2014-ben.

Az adatok alapján a szakemberek e kedvező tendencia folytatódására számítanak 2015-ben, amelyhez a SZÉP-kártya programjának sikere mellett a magyar turizmus versenyképessége is hozzájárul – fogalmazott a politikus. Az államtitkár rámutatott arra, hogy az év utolsó hónapjában is kimagasló növekedést mértek, decemberben a külföldi vendégéjszakák száma mintegy 15 százalékkal, a szállásdíj-bevételek 27,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A belföldi turisták vendégéjszakái 10,1 százalékkal, a tőlük származó bevételek pedig 18,5 százalékkal haladták meg a 2013-as értéket.

A vendégéjszakák alapján a legtöbb turista decemberben Izraelből érkezett, a második az Egyesült Királyság, majd az Egyesült Államok következik. Míg az orosz turisták általában elmaradtak Közép-Európából, addig Magyarország kivétel: az orosz vendégéjszakák száma tavaly 1,4 százalékkal bővült.
Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az orosz utazási irodák szövetségének vezetője szerint tavaly 25–30 százalékkal kevesebb orosz turista utazott Európába. Két országba azonban – Magyarországra és Ciprusra – a negatív tendenciák ellenére is többen utaztak, a vendégszám, és a vendégéjszakák száma enyhén, de emelkedett 2013-hoz képest, miközben más országokban 25–30 százalékos visszaesés volt. Hangsúlyozta, hogy az idegenforgalomban az elmúlt másfél évtizedben megvalósult kulturális- vagy egészségturisztikai fejlesztések jól teljesítenek, a turizmus a gazdaság húzóágazatává vált.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója a tájékoztatón bejelentette: 2015. február 26-án, az Utazás Kiállítás első szakmai napján mutatják majd be az új turisztikai marketingtervet, amelyben az újak mellett a hagyományos piacokra is nagy hangsúlyt helyeznek.

Legyél az első hozzászóló "Húzóágazat az idegenforgalom" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*