Időutazás Magyarország kastélycsodáiban – A kastély, ahol ahány nap, annyi ablak

Miközben a háborúk és különösen a II. világháború szörnyű pusztítást végzett történelmi épületeinkben, az állami felújításoknak köszönhetően az elmúlt két évben több olyan egykori csodás kastély épülete nyerte vissza régi fényét, amelybe ellátogatva a látvány szépsége mellett a magyar történelem emlékeinek feltárulása is gazdagítja az utazót.

A Budapesttől 184 kilométerre, Békés megyében található Szabadkígyós egyedi szépségű épületegyüttese a különleges történetű Wenckheim-kastély. Az egész Békés megyében ismert és elismert Wenckheim-dinasztia főképp dohánytermesztéssel és földműveléssel foglalkozott a hatalmas uradalomban, ahol ők alkalmaztak először dohánykertészeket is a régióban.

A mesébe illő idős Wenckheim József Antal gróf még Jókai Mórt is megihlette, aki feltételezhetően róla mintázta az Egy magyar nábob című regény főszereplőjét. A gróf 67 éves korában vette feleségül az uradalomban dolgozó kulcsárnőjének lányát, a mindössze 22 éves Sherz Krisztinát, aki kislányuk születése után nem sokkal meghalt. Őt az idős gróf három évvel később követte a sírba. Így maradt árván lányuk, a kis Krisztina, aki a család méltó örököseként unokatestvérével, Wenckheim Frigyessel kötött házasságot.

A házaspár megbízásából Ybl Miklós tervei alapján 1875–79-ben épült fel a kastély historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusban. A korszak építészeti nagymesterére jellemző letisztult térszervezés tágas reprezentatív tereket és jól elkülönülő kiszolgáló tereket eredményezett. A legendásan szép épületnek 365 ablaka van, ahány nap egy évben, 52 szobája, ahány hét, és a négy égtáj felé a négy bejárata. A kastélyhoz többhektáros tájképi park is létesült, amely 1949 óta védett.

A kastélyt a kor legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel, a toronyba gőzgép pumpálta fel a vizet, és onnan került a vasból készült csővezetékbe, amely a kastély szobáit, valamint a parkot és az istállót is ellátta vízzel. A kastély körül egykor gázlámpák világítottak, a világítógázt helyben fejlesztették a konyha épülete mögött.

A grófi rezidenciában több ezer vendéget fogadtak, 1893-ban I. Ferenc József császár és király is látogatást tett a kastélyban. A mostanra felújított épület interaktív, immerzív kiállítása is ezt a világot idézi, megelevenítve azt, hogy milyen is lehetett egykoron a vendégség Wenckheiméknél.

Kocsis Erika