Kastélyok és emlékhelyek: a rejtélyes zarándokhely, meg, ahol a csend lakik

Fotók: nöf.hu

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak és kastélyok felfedezésére indul. Az elképesztő épületek és csodaszép kastélykertek bebarangolása közben feltárulnak a hajdani lakók különös történetei is, amelyek díszletei a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. értékmentő munkájának eredményeként országszerte egyre több helyen eredeti szépségükben tárulnak az utazó elé. Kastélyokat, várakat és múltba vezető úti célokat bemutató sorozatunk harmadik része. (Az első rész itt, a második rész pedig itt olvasható.)

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár – A rejtélyes zarándokhely

Több mint négy évszázadon keresztül lakták szerzetesek az egykor monumentális somogyvári bencés apátságot, amiből a történelem vihara csak romokat hagyott. Az alapító Szent László király emlékét a modern látogatóközpont interaktív eszközei idézik meg. A romterületen álló kilátóból letekintve kirajzolódik az egykor méltóságteljes apátság alaprajza. Hogy mi lehetett az az ereklye, amiért zarándokok, köztük fejedelmek és királyok is idelátogattak, azt ma már homály fedi, de a hely szellemisége ma is feltölti az erre járókat.

Kamalduli remeteség, Oroszlány–Majkpuszta – Ahol a csend lakik

A kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett remetéi a 18. században telepedtek meg Majkon. Az Európában egyedülálló épségben fennmaradt fallal zárt területen tizenhét apró, egymás mellett sorakozó puritán cellaház, a középen álló templom és a díszes közösségi épület őrzi az egykor itt élt remeték békéjét. A szerzetesek szokásairól díszes étkezőtermük, a kolostor és annak meghitt belső udvara, valamint A hallgatás ereje című tárlat mesél.

Sorozatunk negyedik része itt olvasható.

Szöveg: Woth Zsófia