Időutazás Magyarország kastélycsodáiban – az ördöglovas gróf kastélya

Miközben a háborúk és különösen a II. világháború szörnyű pusztítást végzett történelmi épületeinkben, az állami felújításoknak köszönhetően az elmúlt két évben több olyan egykori csodás kastély épülete nyerte vissza régi fényét, amelybe ellátogatva a látvány szépsége mellett a magyar történelem emlékeinek feltárulása is gazdagítja az utazót.

Budapestről mindössze 50 kilométerre, Bajnán találhatjuk a hazai viszonylatban ritka klasszicista remekműként számontartott Sándor–Metternich-kastélyt, amely a teljes felújításához kapcsolódó kutatások szerint több építési periódust élt át. A szocializmusban termelőszövetkezeti irodaként használt épület legszebb időszaka a klasszicista átépítés időszakára esik, aminek kivitelezése Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezőjének nevéhez kötődik, akivel az akkori tulajdonos, Sándor Móric, 1833-as itáliai útján találkozott. Munkásságát elsősorban a két emeleti nagyteremben lehet tetten érni: a Raffaello-terem mennyezetéhez Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei, illetve a római Titus-fürdők festészete adott ihletet, az etruszk terem díszítéséhez pedig etruszk vázák mintáit vette alapul. A bútorok színezése és mérete a díszítőfestéshez alkalmazkodott, egy részüket maga Sanquirico tervezte. Az egykori vadászparkból angolpark lett, benne kazánfűtéses, egzotikus növényekkel teleültetett pálmaházzal. A gróf világhírű lovai fűthető uradalmi istállóban pihentek.

Nem véletlenül, hiszen a középkori alapokon álló barokk, majd a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakjának számító Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített főnemesi rezidencia gazdája, Sándor Móric gróf bravúros lovas volt. Merész kalandjainak híre egész Angliáig eljutott, ahol ezért az Ördöglovas nevet is megkapta. Feleségét is egy lélegzetelállító mutatvány során ismerte meg: mikor Metternich kancellár hintója felett átugratott, annak lánya azonnal beleszeretett.

A 2021-ben szépségesen felújított főépületben kapott helyet a mozgalmas életű, különc grófról szóló kiállítás, miközben látványos elem az épület háborút követő korszakának bemutatása is. A kastély női szárnyának termeiben Sándor gróf lánya, Paulina életének nevezetes állomásait idézi fel a tárlat, aki korának meghatározó társadalmi szereplője és divatikonja, a 19. századi közép-európai kultúrtörténet egyik legjelentősebb személyisége volt. A kastélyparkban a kiállítás témájához kapcsolódó játszótér, Sándor Móric lovasmúltját megidéző kortárs landart alkotások és fotópontok találhatók.

Kocsis Erika