Így épül a Fertő-tó új kikötője

Javában zajlik a Fertő Part beruházás északi kikötőjében a ponton rendszerű úszómóló kiépítése. A munkálatokat hazánk egyik legismertebb hajósa, Fa Nándor és cége végzi.

Több mint 300 hajónak tud majd helyet biztosítani a Fertő Part beruházás keretében megépülő északi kikötő. A mintegy 2,5 hektár alapterületű vízi helyszínen már javában tart a ponton rendszerű úszómóló kiépítése. Ennek stabil alapját azok a 7 méter magas oszlopok adják, amelyeket a talajba vertek le, még a kikötő elárasztása előtt. Az oszlopokat speciális festékkel kezelték, hogy tartósak legyenek. Az úszómóló rendszert hazánk egyik legismertebb hajósa, Fa Nándor és cége építi. Az ismert vitorlás elmondta: jól ismeri a Fertő-tavat, a korábbi évtizedekben rendszeresen járt az osztrák oldali versenyekre. Mint mondta: sportemberként már régóta várta, hogy a magyar oldalon is megépülhessen egy nemzetközi színvonalú kikötő, ami otthont adhat nagy versenyeknek is.

„Végre itt is – és nem csak az osztrák oldalon – lesz olyan helyszín, ahol nemzetközi versenyeket lehet majd szervezni. Büszke is vagyok, hogy ennek létrehozásában mi is részt vehetünk. A megépülő modern vízisport központ, és annak infrastruktúrája nagyot lendíthet a vízisport utánpótlásnevelésén is. Az új létesítmény nem csak vízen, de szárazföldön is minden igényt ki tud majd elégíteni, amit a vitorlázás igényel. Igen komoly, sokszoros nagyságrendű fejlődés lesz ez a vízi sportok életében, és nem csak a vitorlázás, de például a szörfözés tekintetében is. A vízpart kulturált és könnyű megközelíthetősége nagyon nagyot fog lendíteni a helyszín vonzerején. Úgy gondolom, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a Fertő tó találkozik a jelenlegi világszínvonallal” – magyarázta a világhírű hajós.

A Fertő Part beruházás a Sopron-Fertő turisztikai térségben zajló fejlesztések csúcspontjaként valósul meg, amely a jövőben a térség idegenforgalmi fellendülését is nagyban segíti majd. A projektnek köszönhetően a Fertő tó magyarországi oldalán is minőségi, családbarát közösségi tér alakul ki, ahol mindenki megfelelő kikapcsolódásra lelhet. Teljesen megújul a strand – tiszta vízzel, medencékkel –, horgászhelyek épülnek, a vitorlások számára új, korszerű kikötők állnak majd rendelkezésre, közösségi sportközpont épül – beltéri és kültéri elemekkel, futball-, kosár- és teniszpályákkal –, az egyik leglátványosabb elem pedig a különleges Ökocentrum, illetve a 12 hektáros Ökopark lesz.