Indián nyár és szünidei teltház

Az ősz a magyar vendégek és a vidéki házak vonatkozásában vegyes képet mutat a Danubius Hotelsnél. Kovács Balázs értékesítési vezérigazgató-helyettes szerint egyszerre több hatás is érvényesült. Bár az elmúlt éveknél kellemetlenebb szeptemberi időjárás nem kedvezett a hétvégi belföldi turizmusnak, a szállodalánc olyan új termékeket vezetett be – gyermek vízi világ a büki szállodában, új animációs programok családos vendégeknek – amelyek idehaza is kedvezően hatottak az értékesítésre. Szeptemberben a vidéki házakban így a tavalyihoz hasonlóan 26-27 százalék között alakult a belföldi vendégéjszakák aránya. Októberben a szokatlanul kései és hosszú, indián nyár hatására hétvégéken, a tavalyinál magasabb volt a magyar vendégforgalom. De megfigyelhető az orosz vendégéjszakák növekedése is: például szeptemberben 33 százalékkal jöttek többen. Jó hír az is, hogy a tradicionális gyógy kúrákat kínáló vidéki házakban minden 6.-7. vendég Németországból érkezett, a Balatonnál pedig szeptemberben 10 százalékkal növekedett a német vendégéjszakák száma. Így a német vendégek aránya a magyar tengernél, náluk 40 százalékra növekedett.

Október 23.-a kapcsán komoly változást hozott, hogy az ünnep tavaly keddre esett és a megelőző hétfő is munkaszüneti nap volt. Idén viszont mindössze egynapos ünnep volt, ami ezért nem hozott teltházat a vidéki szállodában. Az iskolaszünet kezdetét jelentő október 26.-i hétvége viszont már péntektől a legtöbb helyen – jellemzően 2-3 éjszakás foglaltság mellett -, teljes teltházat jelentett. Sőt akadt, ahol már csütörtöktől ki lehetett tenni a megtelt táblát. Mivel a magyar vendégek egyre inkább az utolsó pillanatban foglalnak és döntésüket az időjárás és is nagyban befolyásolja, különösen szerencsés volt, hogy indián nyár egész november első hétvégéjéig kitartott és szinte mindenütt telt házat hozott az üdülő szállodákban.

Kovács Balázs tapasztalatai szerint egész évben megfigyelhető volt a SZÉP Kártya használat erősödése, amihez a Danubius is hozzájárult a kártyás fizetéshez kötődő akciókkal. A SZÉP kártyával fizetett bevételük idén 9 hónap alatt 10 százalékkal növekedett és meghaladta az 530 millió forintot, ami figyelembe véve a magyar vendégek átlagosan 21 százalékos arányát, szép teljesítménynek mondható. A karácsony és az azt közvetlenül megelőző néhány nap kereslete is a szállodalánc vidéki házaiban élénk, mert a magyarok egyre nagyobb része tölti a Karácsonyt családjával a vidéki wellness szállodákban. Szilveszterre a fővárosban és vidéken egyaránt telt ház várható Szilveszterre. A wellness és gyógy szolgáltatásokat kínáló szállodákban a januári pravoszláv karácsonyt hazánkban ünneplő orosz vendégek biztosítanak további forgalmat egészen a nálunk megszokott Karácsony időszakától.

Idén az egy szobára jutó árbevétel növekedése mellett, minden vidéki szállodánkban magasabb foglaltságot könyvelhettünk el – fejtette ki Klemm Balázs a független szálloda üzemeltető Service4You kft. ügyvezető igazgatója. Házaikban – köztük a ceglédi Aquarellben, a hévizi Palaceban, a füredi Anna Grandban a zalakarosi Vitalban -, 30-50 százalékos hazai vendég arány mellett egy normál hétvégének megfelelő árat és foglaltságot regisztráltak október 23.-án. Ugyanakkor sokan egészen a hétvégéig, néhány szabadnapot kivéve hosszabították meg a pihenést. Az iskola szünet ideje alatt a korábbiakban megszokott előfoglalás és tavalyinál 3-4 százalékkal magasabb ár mellett, már mindenütt telt ház volt. A szakember úgy látja, hogy egyértelműen erősödött a belföldi utazási kedv és főként a családos utazók körében nagyságrendekkel emelkedett SZÉP kártya forgalom is. Karácsony és Szilveszter tekintetében is kedvezően látja, az év végén szokásos telt ház mellett a szállodák számára jó jel, hogy ők azt tapasztalják, hogy honfitársaink egyre nagyobb számban töltik a Karácsonyt, családdostul szállodában.

A Continental Hotel Budapest szeptembertől közel három százalékos foglaltság emelkedés mellett több, mint tíz százalékos szobaár növekedést tudott végrehajtani a szeptember-októberi időszakban, 99 százalékos külföldi vendégéjszaka mellett – mondta Géher Zoltán a Continental Hotel Budapest vezérigazgatója. Október 23,-a táján ugyan az egész fővárosban némileg csökkent a kereslet, de a Mindenszentekhez kötődően már a teljes hétvége maximális foglaltságot hozott. A szakember szerint jó jel, hogy némi ébredés mutatkozik a konferencia és a céges beutaztatás piacán, miközben az egyéni szabadidős turista áradat – az alacsony fapados légitársaságok miatt – továbbra is folytatódik. A karácsonyi időszakot tekintve az utolsó pillanatban szokásos foglalás okán még a kivárás álláspontján van, ugyanakkor Szilveszterre az egész fővárosban kiemelkedő foglaltságot prognosztizál.

A budapesti Ramada Resort Aquaworldben az ősz a tavalyi időszakhoz hasonló kihasználtságot és bevételt hozott. Azzal a különbséggel, hogy a konferencia időszak és az ehhez kötődő foglalások az ünnepek miatt november elejére tolódtak. Szabó Áron szállodaigazgató szerint a forgalom jelentős részét a külföldiek adják. A szállodában a belföldi vendégéjszakák aránya – annak ellenére, hogy az Aquaworld vízibirodalom vendégeinek többsége magyar -, idén sem éri el a 20 százalékot. Továbbra is a cseh vendégforgalom a legjelentősebb a német, osztrák foglaltság visszaesése és a skandináv, belga, holland vendégkör jelentős előretörése mellet. (Ehhez a kedvelt nyaralóhelynek számító észak afrikai országokban tapasztalható bizonytalan politikai helyzet is hozzájárult.). Október 23.-a körül az egyéni vendégforgalom a szokásos hétköznapi szinten maradt, az őszi szünet foglaltsága és bevételei viszont már jelentős, 10 százalékos emelkedést mutatnak a tavalyihoz képest. A hosszú hétvége forgalma összességében így is kicsit elmarad a tavalyitól, mert idén csak 3 napos, tavaly pedig 4 napos hétvégével lehetett számolni. A szállodában a 2012-es rendkívül alacsony bázis után 2013 első 10 hónapjában közel 50 százalékkal nőtt a SZÉP Kártya felhasználás értéke, ami még mindig csak 80 százaléka a 2011-es és 40 százaléka a 2010-es Üdülési Csekk forgalomnak. Ezért a webes foglaláshoz kapcsolt online SZÉP kártyás fizetés bevezetését is tervezik. A szakember ugyanakkor azt tapasztalja, hogy a nyári időszak kivételével tovább rövidülnek a foglalási időszakok és – a kiemelt időszakokat kivéve -, itthon gyakorlatilag nem működnek az előfoglalási akciók, miközben erősen érződik a kuponos ajánlatok káros hatása is. A külföldi vendégeknek köszönhetően idén így is jelentősen nőtt a foglaltság, ami a Karácsonyi, szilveszteri időszak tekintetében is bizakodásra ad okot.

Az Airport-Hotel Budapest idén ősszel is a tavalyihoz hasonló kihasználtságot ért el, 80 százalékos külföldi üzleti vendégkör mellett. Koloszár Krisztián igazgató kifejtette: az őszi ünnepek időszakában belföldi csoportokat és egy sportrendezvény résztvevőit fogadva, a hazai piacon adódó lehetőségeket is igyekeztek kihasználni. Már csak azért is, mert az október 23.-i szerdai szünnap a konferenciák tekintetében kettévágta a hetet. Karácsonykor több céges rendezvényre van már szerződésük, Szilveszterkor pedig a külföldi csoportoknak köszönhetően biztosított a telt ház.

Miközben a ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben az iskolaszünet idején elsősorban a két éjszakára érkező vendégek töltötték meg a házat, az azonos tulajdonosi körbe tartozó családbarát noszvaji Oxigén Hotelben a 4-5 éjszakás vendégek alkották a többséget. Sőt a külföldi utazás emelkedő költségeinek hatására – miközben mindkét házba szinte kizárólag magyar vendégek érkeztek- többen egy egész hétre érkeztek családjukkal. Sárvári Krisztina igazgató szerint ahhoz, hogy a teltházhoz megfelelő árszint társuljon, elengedhetetlenek a folyamatos és érdekes programok. A novembertől az idősebb korosztály felé pozícionáló Kék Duna Wellness-ben elsősorban a szürethez és a Halloween-hez kötődtek az események, míg a noszvaji szállodában a tökfaragás és az álarcos gyerek diszkó mellett a kreatív foglalkozásoknak is nagy szerep jutott.

A Halloween mint vonzó programlehetőség növekvő hazai népszerűségéről beszélt Hoffmann Henrik, a Mátrában üzemelő Residence Hotel Ózon és az év elején 300 milliós fejlesztéssel felújított siófoki Hotel Residence tulajdonosa is, aki úgy látja, különösen az egykulcsos személyi jövedelem alá tartozók – jórészük a devizahitel terhei alól kikerülve -, már a fogyasztásban is többet engedhetnek meg maguknak, mint korábban. Szállodáikban október 23.-át nagy sikerrel, romantikus pihenésként kínálták vendégeiknek, míg az iskolai szünet idején, jellemzően 3-4 éjszakás tartózkodás mellett, mindkét helyen az egész héten telt házat értek el. Érdekességként jegyezte meg: nem mindig teljes családokat fogadtak, mert ahhoz az igényhez is alkalmazkodtak, hogy több dolgozó férfi, csak a hétvégére tudott csatlakozni a családjához. Szavai szerint a mostani ünnep is megmutatta, hogy miközben ősszel az utazók automatikusan a hegyekbe mennek, a Balatonon még sokat kell tenni és sok vonzó programot kell kidolgozni azért, hogy a vendégek a nyár után is a magyar tengerhez, az ország legnagyobb halastavához induljanak.

-kocsis-

Legyél az első hozzászóló "Indián nyár és szünidei teltház" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*