Indonéziában és Etiópiában is visszatérnek a Boeing 737 MAX típusok

Csaknem három évvel a típus két tragikus balesetét követően a két érintett országban is hamarosan visszaállhat a forgalomba a Boeing 737 MAX – írta az airportal.hu.

A portál szerint az Ethiopian Airlines egy hete jelentette be, hogy 2022 februárjától újra forgalomba állítja Boeing 737 MAX repülőgépeit. A légitársaság vezetője, Tewolde Gebremariam hangsúlyozta, hogy számukra a biztonság a legfontosabb, ezért szakembereik több mint 20 hónapon keresztül vizsgálták a gyártó által kidolgozott módosításokat.

Az indonéz légügyi hatóság (DGCA) szintén december 27-én tájékoztatta az ország két MAX-üzemeltető légitársaságát, a Garuda Indonesiát és a Lion Airt, hogy feloldották a típus repülési tilalmát, a gépek az előírt módosításokat és ellenőrzéseket követően állhatnak újra forgalomba, miután a pilóták is elvégezték a szükséges képzéseket.

A portál emlékeztet: a Boeing új generációs keskenytörzsű típusának globális repülési tilalmát 2019. március 14-én rendelték el, négy nappal az Ethiopian Airlines ET 302-es járatát teljesítő 737 MAX 8, 157 emberéletet követelő katasztrófája után. Néhány hónappal korábban az indonéz Lion Air fapados légitársaság JT 610-es járatát teljesítő MAX 8-as zuhant tengerbe, a 2018. október 29-én történt katasztrófában 189 ember veszítette életét.