Irány a barlang! – hétvégi programajánló

Március a barlangok hónapja, így kedvezményes árakon túrázhatunk a föld alatt. De a felszínen is akad program jócskán: itt a veszprémi Tavaszi Tárlat és az Utazás 2022 kiállítás Boat Show-val.

Március ismét a barlangok hónapja

Elindult a “Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja” programsorozat, amely során a barlangok világát mutatják be a nemzeti parki igazgatóságok. Márciusban kedvezményekkel várják az érdeklődőket a nemzeti parkok. Az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több helyszínen és időpontban kínál lenyűgöző kirándulásokat egész márciusban a földfelszín alatt. Ebben az időszakban mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világító testekkel és korlátokkal ellátott barlangok, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségeket biztosítanak.

Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve barlang járatainak hossza. Jelenleg mintegy 4200 darab barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza közel 300 kilométer. Sikerüket, népszerűségüket bizonyítja, hogy a nemzeti park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy vesz részt ilyen szakvezetésen, programon. (MTI)

Megnyílt a veszprémi Tavaszi Tárlat

Több mint száz művész 152 munkája látható a veszprémi Dubniczay-palotában nyílt képző- és iparművészeti kiállításon, a Tavaszi Tárlaton. A veszprémi Művészetek Háza szervezésében rendezett kiállításon a városból, a megyéből és a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódva a régióból is fogadtak alkotókat.

A zsűri 162 pályázó 456 beadott művéből 109 művész 152 alkotását választotta ki, munkáik a veszprémi várban található Dubniczay-palota kiállítótereiben láthatók április 16-ig. A Tavaszi Tárlat megnyitója előtt Korényi Dalma szobrászművész és Somogyi Győző festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás szintén a veszprémi várban, a Csikász Galériában. (MTI)

Itt az Utazás 2022 kiállítás!

Március 3. és 6. között, egy év kihagyás után újra megrendezik az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2022 kiállítást. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 30 ország mintegy 100 kiállítója várja az érdeklődőket.

A kiállítás belföldi díszvendége Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a külföldi Egyiptom lesz. 20 ország önálló standdal képviselteti magát a felújított H pavilonban. Az Utazás kiállítást a 30. jubileumi Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg. További részleteket itt olvashat. (MTI)