Ítéletidő tombolt Thaiföldön – a külügy figyelmezteti az oda utazókat

Víz alatt Nakhon Si Thammarat tartomány - Fotó: Stringer/Reuters

UPDATE (2017. 01.11.) Mára egyre több helyen elvonultak az esőfelhők, és kisütött a nap. Bár még ígérnek további esőzéseket, de feltehetőleg javulni fog az időjárás. Aki most indulna útnak, azért feltétlen nézzen utána az időjárás-előrejelzésnek.

*****

Thaiföld déli részén a folyamatos esőzések miatt felerősödtek az áradások, ami eddig 21 emberéletet követelt és hatalmas károkat okozott. Az év eleje óta tartó, özönvízszerű esőzések több mint 200 utat és 59 hidat tettek használhatatlanná, valamint megrongáltak 330 ezer házat, amelyek összesen csaknem egymillió embernek adtak otthont – adta hírül az MTI a helyi katasztrófavédelem vezetőjének közleményét. Mivel a frekventált turisztikai központok is érintve vannak a katasztrófában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata figyelmeztette az ázsiai országba készülő magyar állampolgárokat, és kér mindenkit, hogy ne felejtse el a konzuli regisztrációt, mert így könnyebb segítséget nyújtani, ha bajba kerül.

A konzuli szolgálat honlapján azt írták: jelenleg nyolc tartományban adtak ki a hatóságok figyelmeztetést a rekordmértékű esőzés miatt, ezek a következők: Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Phatthalung, Ranong és Phangnga. Ko Samui és Ko Phangan szigeteken több helyen lezárták az utakat, határozatlan időre törölték a szárazföldi tömegközlekedési járatokat, és a turisták nem tudják elhagyni szálláshelyeiket. A hatóságok türelemre szólítják fel az érintett területeken tartózkodó turistákat, előreláthatóan néhány napon belül csökken az eső mennyisége, és ismét megkezdődik az áradás levonulása, az előrejelzések szerint később azonban megint jelentős csapadékra lehet számítani.
Közölték: a Ko Samui repülőtér hivatalos tájékoztatása alapján a repülőtér működik. Egyes légitársaságok viszont törölték vagy elhalasztották az ide érkező vagy innen induló járataikat. A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy az ott tartózkodók járatukról érdeklődjenek a 24 órán keresztül hívható 1771-es számon elérhető információs vonalon.
A Nakhon Si Thammarat-i repülőteret átmenetileg lezárták, az elkövetkezendő napokban biztosan nem indít és nem fogad járatokat. A vasúti közlekedést Chumphontól délre ismét felfüggesztették.
A meteorológiai intézet tájékoztatása szerint ilyen rendkívüli időjárás két évtizede nem volt a régióban, és ennek oka nem a szezonális monszun – írta a KKM. Az elkövetkező napok időjárásával kapcsolatban a Thai Meteorológia Szolgálat honlapján talál részletes tájékoztatást.

Az ítéletidő mellett más veszély is fenyegeti az embereket, ugyanis az áradás következtében a Nakhon Si Thammarat tartományban fekvő Tha Lad állatkert minden lakója kiszabadult az árvízzel, köztük 10 éhes krokodillal. Bár megpróbálták az állatokat befogni, a magas vízállás miatt nem sikerül mindet. A hatóságok felszólították az embereket, hogy legyenek résen, mert az éhes hüllők emberre is rátámadhatnak, némelyikük eléri az öt métert is.

Amennyiben segítségre lenne szüksége Thaiföldön:

Thaiföld – Konzuli Hivatal, Bangkok

Cím:
Park Ventures Ecoplex
14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412)
57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330

Előhívó:
00-66

Telefon:
(0)2 118 9600

Ügyelet:
(0)81 875 4610

Fax:
(0)2 117 4901

E-mail:
mission.bgk@mfa.gov.hu

Honlap:
https://bangkok.mfa.gov.hu

Konzul:
dr. Pető Alexandra

Ügyfélfogadás:
hétfő, szerda, péntek: 9.00-13.00

Thaiföld – Nagykövetség, Bangkok

Cím:
Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412)
57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330

Előhívó:
00-66

Telefon:

2-118-9600

Ügyelet:

81-875-4610

Fax:

2-117-4901

E-mail:
mission.bgk@mfa.gov.hu

Honlap:
https://bangkok.mfa.gov.hu

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
dr. Jakab Péter

 

Legyél az első hozzászóló "Ítéletidő tombolt Thaiföldön – a külügy figyelmezteti az oda utazókat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*