Az EasyJet és a Lufthansa viszi az Air Berlin-t

az Air Berlin csak október végéig üzemeltet járatokat

A csődeljárás alatt álló Air Berlin légitársaság október végéig üzemelteti járatait.

A cég hétfői közlése szerint legkésőbb október 28-ig működik a légitársaság, miután a napokban létrejön a megállapodás az easyJet diszkont légitársasággal, illetve a Lufthansával a vagyonelemek átadásáról. A teljes átadás-átvételi eljárás a versenyhivatali ellenőrzések miatt csak hónapok múlva zárulhat le – írta a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.

Az Air Berlin augusztusban jelentett fizetésképtelenséget, miután addigi partnere és befektetője, az Etihad Airways nem finanszírozta tovább az évek óta több százmillió eurós veszteséget termelő légitársaságot. A német állam visszatérítendő 150 millió eurós hitelkeretet biztosított a cégnek, amelyből a bevétellel nem fedezett kiadásokat állják. Az Air Berlin vagyonelemei az easyJethez, illetve a Lufthansához kerülnek.

Az Air Berlin elindította legújabb járatát az Egyesült Államokba

A Der Tagesspiegel című berlini lap hírportálján idézett e-mailben az áll, hogy a fizetésképtelenségi eljárás szabályaiból adódóan “a saját körben, azaz a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) AB légitársaság-azonosító kódja alatt végzett utasszállítási tevékenységet a jelenlegi ismeretek szerint legkésőbb október 28-tól nem tudjuk folytatni”.

A repülőgépeket üzemben tartó technikai részleg (Airberlin Technik) egyik kiválasztott partner profiljába sem illeszkedik, ezért a teljes munkaidőben 850 embert foglalkoztató leányvállalatot külön értékesítik, a pályázatokat október 22-ig várják.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a 144 repülőgépből álló flotta legnagyobb része, 93 gép a személyzettel és a járatok közlekedéséhez szükséges leszállási jogokkal együtt a Lufthansához kerülhet. Az easyJet 27-30 gépet vehet át.

A hétfői körlevélben kiemelték: hetekig, vagy akár hónapokig is tarthat, mire az Európai Bizottság (EB) Versenypolitikai Főigazgatóság illetékes versenyfelügyeleti hatóságként elbírálja az Air Berlin feldarabolásáról szóló értékesítési szerződéseket.

Az Air Berlin a második legnagyobb német légitársaság – az első a Lufthansa -, nagyjából nyolcezer embert foglalkoztat. Az 1978-ban alapított cég az idén augusztus 15-én jelentett fizetésképtelenséget , miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább az évek óta halmozódó veszteséget. A német szövetségi kormány az EB jóváhagyásával 150 millió eurós áthidaló kölcsönt adott a cégnek.

Legyél az első hozzászóló "Az EasyJet és a Lufthansa viszi az Air Berlin-t" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*