Jézuskára várva

Nürnberg: Az eredeti advent

 

Németország az egész világon ismert hangulatos karácsonyi vásárairól. Számos, grandiózus adventi kirakodóvására közül pedig még mindig a legszebb és egyben az egyik legrégibb is a nürnbergi.

      Az esemény az első adventet megelőző péntektől egészen szentestéig mintegy kétmillió turistát vonz az amúgy sem kihalt városba, ahol máig a különleges német hagyomány szerint két éve megválasztják a Christkind-et, aki minden esetben egy nürnbergi, 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajkoronájú leányzó, aki aztán a vásár nagykövetévé válik. A híres prológgal Ő nyitja meg a vásárt – idén november 25-én pontban délután 17:30-kor -, és ezt követően arany koronában, díszes ruhában vonul végig a városon, szétosztva a karácsonyi jókívánságokat, miközben számos feladata közé tartozik a gyerekek, idősek és a kórházak látogatása is.

Nurnbergi-karacsonyi-vasar-400x300.jpg

A vásár hagyományai egészen 1628-ra nyúlnak vissza, amikor is a város lakói a karácsony közeledtét piacokkal kezdték ünnepelni. Ezért a nürnbergiek szerint csak náluk igazi az adventi vásár, amit régebben hagyományosan a főtéren tartottak. A rendezvény 1898 és 1933 között a Fleischrücke és a Schütt közé költözött, mára azonban visszatért eredeti helyszínére. Az árusok a pályaudvartól egészen végig a Königs strassén át a várig kínálják portékájukat, több mint 200 standot felvonultatva. Megtalálható itt minden, ami szem-szájnak ingere. A csodálatosan feldíszített fabódékban olyan különlegességekre is szert tehetünk, mint a Hutzelbrot, az aszalt gyümölcsökkel elkészített fahéjas-ánizsos gyümölcskenyér. A kedvelt ajándéktárgyak között szerepel a „nürnbergi szilva emberke” is, ami aszalt szilvából és dióból készül. A leghíresebb árucikk azonban a tradícionális ínyencségnek számító mézeskalács, a Lebkuchen, ami  számos ízesítéssel, díszítéssel és csomagolásban kapható. Az egykoron az isteneknek felajánlott ajándék, manapság az emberek között, a jó ízlésről árulkodó ajándéknak számít.

Miközben a felnőtteket elsősorban a nézelődés és a vásárlás lehetősége hozza tűzbe, a gyermekek számára a Kinderweinachtos rész jelenti a földi paradicsomot, ahol kétszintes körhinta, ringlispíl, gőzmozdony vezette kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság is várja a kicsiket. Sőt, a Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomagot is leadhatnak a szülők, hogy aztán gyermeküket majd maga a Mikulás lepje meg.

            Persze a vásári kavalkád, különösen a titokzatos esti fényáradatban, igazi többgenerációs időtöltés, ahol a mézeskalács, a forralt bor és a sültkolbász illata egészen különleges hangulatot teremt. Advent idején, Nürnbergben mindig feledhetetlen élményt jelent a város szívében tett romantikus séta, a gótikus stílusú nürnbergi dóm és a karácsonyi vásár látványa, amelyet a fúvós zenekarok és kórusok ünnepi dallamai tesznek igazán fennköltté. 

 Apró Éva 

Szegedi Tudomány Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék

III. évfolyam


Adventkor Európa Bécsbe megy

           

Nem véletlenül… Évente több millió érdeklődő fordul meg a „Császárvárosban”, így aki valóban át szeretné érezni az ünnepi készülődés igazi hangulatát, az feltétlenül látogasson el az osztrák fővárosba. Pompásan kivilágított terek, kívül-belül ünneplőbe öltöztetett utcák, sült gesztenye és forralt italok illata a levegőben: ez a Nagybetűs Bécs. Itt még az emberek is ünneplőbe öltöztetik a lelküket, amerre nézünk: jókedv, móka, kacagás.

            A karácsonyi készülődésnek itt hosszú évszázadokra visszanyúló hagyománya van: az első karácsonyi vásárt hétszáztizenöt évvel ezelőtt rendezték meg. Ekkor adta ki I. Albert a rendeletét, mellyel a bécsi iparosok és kézművesek számára engedélyezte a vásár megtartását. Bár ekkortájt még kizárólag ruházati- és élelmiszercikkeket árusítottak, hiszen csak ezek a portékák voltak elérhetők a tömegek számára. A 16. században jelentek meg a különböző cukorkák, édességek és mézeskalácsformák, míg a karácsonyi ajándékozás szokása csak a 19. században terjedt el, ekkortól kezdtek el karácsonyfát, angyalfigurákat, szalagokat, gyertyákat, lamettákat és füzéreket árusítani. A vásár pedig azóta is elevenen él, a kínálat pedig – hála a globalizációnak – óriássá nőtte ki magát.

            A bécsi adventi vásár (Christkindlmarkt, azaz „Jézuska vásár”) több helyszínen zajlik, egyik fő rendezvényét a bécsi Városház téren (Rathausplatz) rendezik meg immár harminchatodik alkalommal, amely november 15. és december 24. között várja az érdeklődőket. A több mint százötven standból álló hatalmas vásárban még eltévedni sem nehéz, ám könnyedén vigasztalódhatunk rumpunccsal és az eredeti recept alapján készült csokoládékkal, amelyet nagy műgonddal készítenek megálmodói. Emellett meseszép csecsebecséket és kézműves portékákat vásárolhatunk ebben a nyüzsgő illat-, fény- és melódia kavalkádban. A gyerekekre is gondoltak a vásár szervezői: körhinta forog és ha netán túl hideg lenne, a Városháza földszintjén megnyitott területen gyermekfoglalkoztató műhelyek várnak karácsonyi lázban égő csemetéinkre. A tér szélén néha felhangzik a vásári kisvonat csilingelése, és ha felpillantunk a hatalmas lampionokkal díszített fákra, majd a Városháza ablakiban kinyíló adventi naptárra, hamar elvarázsol minket a fergeteges ünnepi áradat.

advent_becs-400x300.jpg

                A Christkindlmarkt eredeti helyszíne, a város középkori főtere, az Am Hof és a vele összenyíló Freyung tér volt. A hagyomány a mai napig sem szakadt meg, Alt-Wiener-Christkindlmarkt  néven ma itt találjuk a tradícionális, művészi kézműves termékek vásárát, ahol az iparosok, iparművészek saját portékájukat árusítják. A hangulat fokozásáról bábjátékkal és autentikus népzenével gondoskodnak.

            Hasonló vásárt találunk a Schönbrunn Kastély előtt, a Mária Terézia téren, a Stephansdom mellett, a Belvedernél, valamint a Hofburg palota előtt is. Mindeközben Bécs legdivatosabb bevásárlóutcája, a Mariahilfer Strasse többórás shoppingolásra csábítja a vásárlás megszállottait. Számos üzlet, áruház, kisebb, hangulatos bolt, bár és étterem várja az idelátogató vásárlókat. Szinte mindenféle üzlet van a Mariahilferen, köztük a két népszerű bevásárlóközpont, a Gerngross, és az EuroCenter. De aki a hömpölygő áradattól távolabb inkább nyugalmasabb vizekre evezne, az vesse bele magát a Mariahilfer Strasse és a Burggasse közötti apró utcákba, garantáltan utánozhatatlan miliővel fog találkozni. Az árusok kínálata sokkal változatosabb, mint a többi vásárban, a pálmát azonban a frissen sült kolbász és forralt bor viszi.

            Sokak szerint, minden kétséget kizáróan Bécs nyújtja a legszebb látványt adventkor, de minden élmény tökéletlen maradna, ha csak vásárok kedvéért utaznánk ide, hiszen Bécs emellett is rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. Így nem érdemes kihagyni a Világörökség részét képező, a városközpontot körbeölelő Ringstrassét, amelyen megtalálható a Parlament és az Operaház is, de ne hagyjuk ki a Secessionhaust, a Donau Turmot, a Pratert, a Sisi Museumot, Hundertwasser Haust, a Mozart és Beethoven emlékhelyeket, és nem mellesleg azokat a kastélyokat sem, amelyek előtt már beforraltboroztunk a karácsonyi vásárban.

 

Finta Diana

Szegedi Tudomány Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék

           

Kapcsolódó cikkek:
Békéscsaba: koszorú, gyertyák, díszek, fények

Ausztrál karácsony: Sydney ünnepi hangulatban

Legyél az első hozzászóló "Jézuskára várva" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*