Jöhet az erdei táborok reneszánsza: újjászületnek a turistaházak

Jöhet az erdei táborok reneszánsza: újjászületnek a turistaházakA Lajos-forrás melletti volt Ságvári Endre turistaház Szentendre közelében MTI Fotó: Cseke Csilla

Közel hárommilliárd forint értékben újulhatnak meg turistaházak, erdei szállások országszerte a következő két évben.

Hamarosan XXI. századi színvonalú létesítményekben lehet majd pihenni az erdőkben – ígérte egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter emlékeztetett: a magyar erdőgazdaságok mintegy kétmillió hektár erdőt gondoznak, 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola, és 25 látogatóközpont van a kezelésükben, az elmúlt években pedig 75 szálláshelyet újítottak meg – és a korszerűsítési program most folyatódik.

A távirati iroda tudósítása szerint arról már Révész Máriusz kormánybiztos beszélt: a következő két évben minden eddiginél gyorsabb ütemben újulhatnak meg turistaházak. A 2,9 milliárd forint kiegészítve a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program idei évre átcsoportosított forrásaival további kétmilliárd forintot jelent az erdészetek, nemzeti parkok közjóléti létesítményeik felújítására.

Jöhet az erdei táborok reneszánsza: újjászületnek a turistaházak

Az egykor 85 férőhelyes Ságvári Endre menedékház a második világháború előtt a Dreher család vadászkastélya volt.
MTI Fotó: Cseke Csilla

A következő időszakban az Ipolyerdő Zrt.nél, az Egererdő Zrt.-nél, a Bakonyerdő Zrt.-nél, Pilisi Parkerdő Zrt.-nél, a Vértesi Erdő Zrt.-nél valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. kezelésében álló turistaházak újulhatnak meg. Valamennyi beruházás az Országos Kéktúra útvonala mentén helyezkedik el, a TAEG Zrt. Muck-háza kivételével. A létesítmények közel háromszáz férőhellyel rendelkeznek. A bejelentett fejlesztések 12 turistaházat érintenek, amelyek országszerte a Magas-Börzsönytől, a Bükk-fennsíkon vagy a Mátrán át a Soproni-hegységig találhatóak.

Legyél az első hozzászóló "Jöhet az erdei táborok reneszánsza: újjászületnek a turistaházak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*