Jövőre már Debrecenben is szerveznek reptéri élménytúrákat

Jövőre már a debreceni reptéren is szerveznek reptéri élménytúrákat – közölte a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK).

A Debrecen International Airport Kft. és a ferihegyi Aeropark repülőmúzeumot üzemeltető LKK között ősszel megszületett együttműködési megállapodás szerint amint visszatérnek a menetrendszerű járatok a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren, elindulnak a szervezett reptérlátogatások is. A programok a tervek szerint az év minden hétvégéjén indulnak majd, hétközben pedig az óvodás és iskolás csoportokat várják a szervezők és a repülőtér munkatársai az adott korosztály igényeihez igazított tartalommal – olvasható a közleményben.

Mint írják, a háromórás reptérlátogatások programját a túra- és autóbuszvezetők a repülőjáratok menetrendjéhez igazítják. A csoport a futópályával párhuzamos régi betoncsíkról figyelheti az induló és érkező Airbus A320-asokat és Boeing 737-eseket. A látogatók megismerhetik, hogy mi történik a járatok meglehetősen rövid, 30 perces fordulóidejében és hogyan készítenek fel ennyi idő alatt egy 180 férőhelyes repülőgépet a következő útra. A túravezetők részletesen mesélnek arról, hogy kinek milyen feladata van a földön, milyen szolgálatok munkájára van szükség ahhoz, hogy elindulhasson egy repülőgép, hogyan dolgoznak a repüléstájékoztatók és légiforgalmi irányítók a toronyban és az irányítóközpontban.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a programon a forgalommentes időszakban a csoport egy rövid időre kiszállhat a kivilágított futópályán. A reptérlátogatáson szóba kerül a debreceni repülőtér katonai múltja, kiderül, hogyan lett az elmúlt évtizedekben a régióban meghatározó szerepet betöltő légikikötő. A látogatók megtekinthetik a régi hangárok egyikét, megismerkedhetnek a repülőtéri tűzoltók munkájával és képet kaphatnak a polgári légiközlekedés múltjáról, jelenéről kulisszatitkairól, valamint a repülős hivatásról is. Az LKK mintegy nyolc éve szervezi és bonyolítja a reptérlátogatásokat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. (MTI)