Jubileumi eseménysorozat a 110 éves Radisson Blu Béke Hotelben és Zsolnay Kávéházban

2023-ban ünnepli 110 éves születésnapját a Radisson Blu Béke Hotel, azaz a Britannia Szálló. 1913 májusában nyitotta meg kapuit a nagykörúti legendás szálloda és a Zsolnay Kávéház. A szálloda februártól nagyszabású eseménysorozatot indít el a jubileumi születésnap megünneplésére, amely májusban, a nyitási dátumra szervezett rendezvénnyel zárul. A szervezők ez időszak alatt a 110 év történeteit hozzák el a nagyközönségnek, gasztronómiai különlegességekkel, vacsoraestekkel, irodalmi és kávéházi rendezvényekkel emlékezve a szálloda kalandos történetére.

A Béke Hotel születésnapi évének szlogenje: A MEGSZOKOTT RENDKÍVÜLI. Az épület 110 éve simul a nagykörúti házsorba, a Zsolnay Kávéház is közel ennyi ideje várja vendégeit, képviselve egy hagyományos, megszokott, minőségi vendéglátási formát. A megszokás a Béke Hotel esetében a különlegességgel párosul. A szálloda munkatársai vallják, a rendkívüliség a következő 110 év záloga a Radisson Blu Béke számára.

„Idén május 10-én lesz 110 éves a Britannia Szállóként megnyitott nagykörúti legendás szálloda és a Zsolnay Kávéház. A tavalyi év a teljes megújulás éve volt, amikor befejeződött a szálloda modernizálása a pincétől a padlásig. Mivel az épület belsőépítészetileg teljesen megújult, a mi feladatunk elmesélni az elmúlt évszázad történeteit, amiknek csak egy állomása a jelenlegi mérföldkő. Hiszen, hogy a Béke minden generációja felelősséggel tartozik a következők előtt a vendéglátási színvonal – a rendkívüliség, megtartásával. Munkatársaimmal ezért dolgozunk nap, mint nap.” – mondta el Heréb István a Radisson Blu Béke igazgatója.

A születésnapi ünnepségsorozat eseményei megidézik az ikonikus szálló kulturális és művészeti emlékeit, és egy különleges gasztronómiai utazás során a legendás szálloda és a kézműves hagyományairól híres Zsolnay Kávéház múltját is.

„Amikor 2020-ban elkezdtünk a csapattal közösen dolgozni a gasztronómiai irányokon, egy olyan alkotói kör lebegett a szemünk előtt, aminek tagjai együtt alakítják tovább a 110 év történeteiből fejlődő kávéházat. Szeretnénk, ha a Zsolnay Kávéház továbbra is a Nagykörút találkozóhelye maradna. A kávéházi vendéglátás egy igen intim vendéglátási forma; nagy hagyományokkal, a beszélgetés és egyedi gasztronómiai kultúrával. Ezt az irányt tartottuk szem előtt az sütemények, ételek és gasztronómiai estek kialakításánál.” – mondta el Tóth Zoltán séf.

A hétfogásos vacsoraesteket a szálloda történetének emblematikus alakjaira komponálta a séf és csapata melyet alkalmanként maximum 14 fő számára rendeznek meg a jubileumi évben. Herczeg Ágnes, borszakértő által választott italokat kínálnak ezeken a különleges, történetmeséléssel fűszerezett, zártkörű vacsoraesteken.

A klasszikus, hamisítatlan angol teadélután a Britannia Szálló születésének állít emléket, stílusosan Zsolnay porcelánban. Kézműves szendvicsekkel, bonbonokkal, kekszekkel kísért teázás várja a betérőket. A Zsolnay Kávéház a hagyományos teadélutánt illeszti át a kortárs kávéházi légkörbe. Baráti eseményre, színházi előadás előtti találkozóra is javasolják ezt a különleges gasztronómiai kiruccanást.

Áprilistól a külföldi vendégek is felfedezhetik a modern külsőt öltött szállodában megbúvó műemlékeket QR kódos geocaching segítségével. QR kódot bescannelve, archív fotóanyagok megjelenítésével nézhetik meg Budapest első mélygarázsát, a kupolatermet és az egykor híres Sárga-szobát, ahol Mikszáth Kálmán a Nyugat-barátok körének üléseit tartotta a 30-as évek elején.