A csabai Csabán az igazi!

Több, mint százezer ember látogatott el a Csabai Kolbászfesztiválra október 28. és 31. között. A 60 ezer fős megyeszékhely, igazi nagyvárosi fesztivál hangulatot teremtett, ahol nappal a gasztronómiáé, este pedig a felhőtlen szórakozásé volt a fő szerep. A fesztivál 20 év alatt országos ismertségre tett szert és hatalmas fejlődésen ment keresztül – az első évben 55  csapat indult a kolbászgyúró versenyen, idén pedig a csapatok száma elérte a 750 résztvevőt – de haladjunk csak szépen sorjában.

Fotó: Kovács Dénes

Fotó: Kovács Dénes

A fesztivál első két napja a gyúróversenyekről szólt. Pénteken az ifjúsági csapatok vették birtokba az asztalokat és készítették el a családi titkos receptet, szombaton pedig a felnőttekre került a sor. Családok, barátok, kollégák, cégek, önkormányzatok, aki tehette összefogott, hogy a 750 csapatból az ÖVÉ legyen a díjnyertes kolbász.

A gyúrásban részt vettek közigazgatási szervek – a büntetés-végrehajtás csapata, Hafenscher Csaba gyulai börtönparancsnok vezetésével, a megyei katasztrófavédelem csapata Tóth Tibor dandártábornok vezetésével, a Külgazdasági és Külügyminiszter, Szijjártó Péter negyedik alkalommal érkezett a fesztiválra családjával és a Békés Megyei Kormányhivatal asztalánál segített be a gyúrásba. Sőt olimpikonok is részt vettek a versenyben – Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Gyulai Miklós négyszeres magyar bajnok atléta és Baji Balázs EB ezüstérmes 110 gátas is felsorakozott a padokhoz. Természetesen a csapatok többségét családi és baráti körök alkották, ilyen volt például az Almáskerti Baráti Kör, akik mily meglepő a csapatnevüket arról a környékről nevezték el, ahol már 25 éve laknak. Az Almáskerti Baráti kör első alkalommal indult a kolbászgyúráson, és a motivációt a korábbi évek tapasztalatai és más csapatok szorgos munkája adta. Így számukra inkább a hangulat, mint a győzelem számított.

szijjartopeter

Szijjártó Péter Békéscsaba polgármesterével, Szarvas Péterrel.

“Csabaiak vagyunk és itt a helyünk.”

Vörös Viktor, a csapat egyik tagja, szerint a jó csabai kolbászban kevés a fokhagyma és inkább paprika – az erős paprika – a dominánsabb. Ezen a térségben készített kolbászok sokkal élénkebb színben pompáznak, mint máshol.

“Minden békéscsabai családnak van egy saját receptje.”

A versenyben egy országos vállalat is részt vett, aki amellett, hogy eszközeivel gondoskodott arról, hogy a sátorban dolgozó kollégákat ne csak az alkohol fűtse, a gyúrásban is kivették a részüket. A Profirent – több, mint gépkölcsönző – idén áprilisban nyitotta meg telephelyét Békéscsabán és nem is volt kérdés számukra, hogy részt vesznek a város legnagyobb gasztrofesztiválján és ápolják az itteni hagyományokat.

Fotó: Kovács Dénes

Fotó: Kovács Dénes

Minden csapat egyéni motivációval érkezett, ami nem minden esetben a győzelem volt, azonban verseny révén, elsőket is választani kellett. Mivel 750 féle kolbászt pár óra leforgása alatt szinte lehetetlen lett volna végigkóstolni, ezért a kolbászgyúrásban résztvevőket négy sátorban helyezték el – Rábai, Mokry, Sportcsarnok és Csabagyöngye -, és sátranként választották ki a legjobbakat. Azt hiszem egy ilyen magas résztvevő számnál ez így fair. Az első három helyezettek emlékplakettel térhettek nyugovóra, valamint ezenkívül kaptak vastagkolbászt és a Club Karos Spa Wellness Resort Zalakaros felajánlásával üdülési utalványokat és természetesen felejthetetlen élményeket.

Fotó: Kovács Dénes

Fotó: Kovács Dénes

Hégely Sándorral, a fesztiváligazgatóval arról beszélgettünk, mi a Kolbászfesztivál sikerének a kulcsa. Nos, nézzük a receptet: kell, hozzá egy kedves kisváros, amelynek a lakói valamiben kiemelkedőbbek, mint a többiek, szóval van egy hagyomány, amit újra lehet éleszteni, azonban ebben az esetben szó sincs újraélesztésről, hiszen ma is élő szokásra építenek. Békéscsabán télvíz idején egy erre utazó, szinte bármelyik hétvégén disznóvágásba botolhat. Elengedhetetlen a hosszú évek fáradhatatlan munkája, a szájhagyomány útján terjedő mendemondák,  a gasztronómiai fesztiválok felértékelődése, a minőségi kolbász, illetve a legfontosabb összetevő a BÉKÉSCSABAIAK és azok, akik évente négy napig csabaiak lehetnek.

A csabai kolbász a város legerősebb marketing eszköze, amire tudatosan építenek is.

Természetesen a hagyományok mellett fontos, a folyamatos megújulás, így idén először a magyar fellépők mellett – Neoton Familia, Majka & Curtis, Magna Cum Laude, Halott Pénz, Szikora Róbert és az R-GO, Wellhello – két külföldi világsztárt – Dr. Alban és Thomas Anders (Modern Talking) – is sikerült lecsalogatni a viharsarokba. Valamint elkészült a Csabaikum, a Kolbászfesztivál hivatalos könyve, aminek a megírásában a fesztivál alapító Ambrus Zoltán is segédkezett. A könyv bemutatja a siker titkos receptjét, azaz mi kellett ahhoz, hogy országszerte, sőt még a környező országokban is ismert, rendezvényt hívjanak életre. Emellett szó van benne Békéscsabáról, a tájról, az itt élő emberekről és a csabaiságról.

A határmenti országokból 10-20 ezer vendég érkezett a fesztiválra.

Az emberek várják az eseményt és készülnek rá, csak úgy mint egy disznóvágásra. Ott sem az van, hogy reggel fel kel a házigazda, azzal a gondolattal, hogy ma levágjuk a röfit, hanem hetekkel előtte megtervezik a folyamatot, megbeszélik a rokonsággal a teendőket. Aznap pedig már azzal a tudattal kel, hogy “biztos lesz elég pálinka, ami megóv minket a kihűléstől”. Nos, az idei Kolbászfesztivál gyúrói sem készültek másként…

csiposcsajok

Csípős Csajok csapata egyedi designnal készült a Csabai Kolbászfesztiválra; külön kötényt varrattak, egyenfrizurát és fejdíszt készítettek, valamint a piros rúzs, piros köröm sem maradhatott el.

Fotó: Kovács Dénes A csapat, amelyik nem hagyományos módon darálta és töltötte a kolbászt.

A csapat, amelyik nem hagyományos módon darálta és töltötte a kolbászt. Fő a kreativitás. Fotó: Kovács Dénes

Azonban az utazók nemcsak ebben a négy napban keresik fel a várost, hanem az év 365 napján is vonzza őket a jó csabai kolbász. 2015. januárjában átadták a Csabai Kolbászházat, ahol színvonalas keretek között egy nagyvárosi közelebb kerülhet a disznóvágás hagyományihoz és életérzéséhez, valamint a lekvárfőzés mesterségéhez – hiszen a nagymama lekvárja a legfinomabb. Vagy ha csak egy kis vidéki hangulatra vágynak, akkor bátran töltsenek el egy hétvégét Békéscsabán a családdal, barátokkal, esetleg a kollégákkal.

Számokban a 20. Csabai Kolbászfesztivál:
15 000 négyzetméteren elterülő sátorváros
1100 kolbásztöltő csapat
számos induló a töltöttkáposzta készítő versenyen
10 tonna hús és 6 hízó feldolgozása
38 hazai fellépő és 2 világsztár
100 különböző izgalmas program
és 300 kiállító érkezett a termékeivel.

csabaikolbi

A jós szervezés mellé, elengedhetetlen a jó közönség. Folytatás 2017-ben!

d.e.

Legyél az első hozzászóló "A csabai Csabán az igazi!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*