Jubileumi év Liszt Ferenc szülőhelyén

Jubileumi év Liszt Ferenc szülőhelyén

Idén két fontos jubileumi eseményre is sor kerül Liszt Ferenc szülőhelyén, a burgenlandi Doborjánban (Raiding, Ausztria). Kerek évfordulóját ünnepli két olyan intézmény és személy, amely, illetve akik tevékénységének a középpontjában – a múzeumhoz hasonlóan – szintén a Liszt-életmű ápolása áll: 50 éve alakult meg a doborjáni Liszt Ferenc Egyesület (Franz Liszt-Verein Raiding), a zongoraművész-testvérpár, Johannes és Eduard Kutrowatz, pedig 10 éve művészeti igazgatói a doborjáni Liszt Fesztiválnak (Liszt Festival Raiding).

A szülőházban berendezett múzeum mindjárt a szezon kezdetén hozzájárul a jubileumi események sikeréhez: A muzeális értékkel bíró Érard-zongorát, amely az állandó kiállítás részét képezi, gondos kezek becsomagolták és a szomszédos koncertházba szállították. A koncertterem színpadán felállított és újrahangolt hangszert 2018. március 16-án a Liszt Fesztivál keretében újra egy igazi világsztár szólaltatja meg: Boris Bloch, napjaink egyik legismertebb Liszt-műveket előadó zongoristája. A művész az esti hangversenyen részben egy modern koncertzongorán, részben pedig azon az 1852- ben készült Érard-zongorán játszik, amelyen maga Liszt Ferenc is számos koncertet adott Mercy- Argenteau grófnő liège-i kastélyában. A fesztivált követően a történelmi hangszer ismét visszakerül a szülőházban kialakított múzeumba.

Jubileumi év Liszt Ferenc szülőhelyén

Mint minden évben, a Liszt-ház idén is meghosszabbított nyitvatartással várja a Liszt Fesztivál koncertjeire érkező vendégeket. Ez mindig remek lehetőség arra, hogy az esti hangversenyek előtt – mintegy ráhangolódásként – megismerkedjünk az igényesen kialakított park által övezett szülőházzal, amely Doborján település ékszerdoboza.

Az ott berendezett „Liszt Ferenc: Csodagyerek – Világsztár – Abbé“ című állandó kiállítás átvezeti a látogatót a történelmi szülőházból a modern koncertházba. Hagyománytisztelet és innováció, zenetörténet és koncertélmény egymás szomszédságában található meg ezen az egyedülálló helyen. Ennek megfelelően a kiállítás is híven tükrözi a zseniális zeneszerző és zongoravirtuóz, Liszt Ferenc eseményekben páratlanul gazdag életét.

A világ számos országából idelátogató vendégeink többnyelvű tárlatvezetések, kísérőszövegek és audio guide-ok segítségével tekinthetik meg a Liszt-házat. A gyermekek, a fiatalok és az iskolai csoportok élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek meg a „doborjáni csodagyerek“ kalandos életével.

Legyél az első hozzászóló "Jubileumi év Liszt Ferenc szülőhelyén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*