Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés

Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés

Imádják a magyarok a wellness hétvégét, és bár gyógyvizeink messze földön híresek, mi mégis inkább csak a kikapcsolódás miatt fürdünk – többek között ez is kiderült a Danubius Hotels felméréséből.

A Danubius Hotels újra megkérdezte a vendégeit a nyaralási és wellnessezési szokásaikról. Az online felmérésében több mint 5000 fő fejtette ki véleményét a hagyományos fürdőbe járástól a gyógyszolgáltatásokon át a fitneszig.

Hazánk területének 80%-a alatt található termál- illetve gyógyvíz. Míg az orosz turistákat külön repülőjárat szállítja Hévízre, addig a magyarok nagy része vajmi keveset tud vizeink sokrétű felhasználhatóságáról, valamint gyógyító erejéről. Még ha fel is keressük a gyógyvizeinket, akkor is pihenni megyünk (78%), és csak a válaszadóknak 16 %-a használja ki a földünk kincseit gyógyulási vagy rekreációs céllal. Még a leginkább köztudott mozgásszervi és reumatikus betegségeket is csak a megkérdezettek valamivel több, mint a fele jelölte meg, de a keringési zavarok gyógyításáról már csak a válaszadók 23%-nak volt tudomása.

Árulkodó az is: noha hazánkban 207-féle gyógyvíz van, egy átlagos honfitársunk jó esetben 10-15-öt tud belőlük felsorolni.

Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés

A wellnesst mindenki inkább a téli időszakhoz köti, de a felmérés alapján ez nem lényeges, mivel az emberek zömének (55%) mindegy, mikor wellnessezik. Bár a téli csobbanást kétszer annyian preferálják, mint a nyárit, mégsem az időpont a fontos szempont.

A lényeg, hogy lehessen lazulni a meleg vízben (73%), és ebben lehetőleg ne zavarjon minket senki (58%).

A szaunák még mindig távol állnak a magyar közönségtől: még a kültéri napozás lehetősége is mérvadóbb egy wellness szálloda választásakor. Pedig a szaunák pozitív élettani hatásai vitathatatlanok: immunerősítő, meghűléses betegségek kezelésére kiváló, és hatékonyan alkalmazhatjuk allergiás problémák és ekcémás bőr állapotának javítására. A szauna izzasztó hatásával segíti elő a méreganyagok természetes úton történő távozását, emellett remekül oldja a stresszt.

Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés

A masszázs szolgáltatás kedveltsége nem meglepő, tökéletesen illik a lazulást, pihenést kereső fáradt vendég programjába. A fitneszterem a legkevésbé érdekes a válaszadók szerint, így az kullog az utolsó helyen. Vajon miért nem szeretünk izzadni? Se szauna, se sport, még a tornából is az aqua fitnesst szeretjük jobban a hagyományos gyógytorna helyett. Ilyen stresszben élünk? Ennyire el vagyunk fáradva? Vagy csak egyszerűen lusták volnánk?

A kutatásból kiderült, hogy ha már valaki eljutott a wellness szállodába, akkor bizony megenged magának egy jóleső masszázst. A megkérdezettek körében toronymagasan vezet ez a szolgáltatás, 78%-uk erre tette le a voksát. Jóval utána kullog a torna szárazföldi és vízi változata: Aqua fitnesz (47%), gyógytorna (41%), persze ebből is a könnyebbet preferálva. Kevesen ismerik a súlyfürdőt (14.5%), ami pedig egy remek magyar találmány. A nyújtás hatására lehetővé válik a gerincoszlop porckorongjainak eredeti, egészséges állapotának visszaállítása. A kezelés a magyar reumatológia egyik legnagyobb gyakorlati jelentőséggel bíró felfedezése, mégsem szalad senki gyógyfürdőbe, ha becsípődött a háta.

Mindenki maradjon a kaptafánál! Ez olvasható ki abból az adatból, hogy a megkérdezettek 99%-a hivatásos szállásadókban (pl. szállodák, motelek, vendégházak) bízik jobban. S hogy kinek a szavára adunk? Magasan vezet a barátok ajánlása. Ismerőseink véleményére és tapasztalataira hagyatkozunk, sokkal jobban bízunk ebben, mint az interneten található forrásokban. Ha mindenképpen a netet bújva választunk, akkor a fiatalabbak szkeptikusak a szállásadó saját weboldalával, inkább hagyatkoznak a véleménygyűjtő vagy az online szállásfoglaló oldalak véleményeire. Ez nem jellemző az idősebb korosztályra, ők a szállásadó saját weboldalának szavaznak nagyobb bizalmat a barátok véleménye után.

Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés

A Danubius Hotels felmérése toplistát is állított a három legnépszerűbb fürdővárosról:

  1. Hévíz (70%)
  2. Zalakaros (56%)
  3. Bükfürdő (53%)

Ugyanaz a TOP 3 sorrend jött ki arra a kérdésre is, hogy melyik gyógyfürdőbe terveznek elmenni a következő 1 évben. Itt viszont több érdekes eredmény is született. Ilyen például, hogy Egerszalók (22%) megelőzte Hajdúszoboszlót (18%) vagy, hogy Budapest (12%) csupán annyira népszerű, mint Harkány (11%). Ez azért is megdöbbentő, mivel Budapest gyógyvizekben való gazdagsága világviszonylatban is egyedülálló. Fővárosunk a világ egyetlen olyan nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és kút van. Noha a belföldi turizmussal nincsen gond, meglepő, hogy a hazai közönség körében Budapest mennyire nem szerepel a „wellness térképen”.

Megnyugtató hír született a felmérésben a magyar szállásadóknak: a megkérdezettek 73% belföldön tervez kikapcsolódni az idei szabadsága alatt. Ennek valószínűleg több oka is van, talán egyszerűbb egy rövidebb kiruccanást hazánkban megszervezni. Biztosan közrejátszik még a nyelvismeret hiánya, és a bizonytalanságtól, rejtett költségektől való félelem vagy az ár is.

Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés

A felmérés szerint nem sajnáljuk a pénzt a wellness hétvégére, de mégis próbáljuk olcsóbban kihozni. Csak reggeli és vacsora: félpanzióra esküszik a megkérdezettek háromnegyede! Pedig sok esetben olcsóbban jönnének ki a vendégek az all inculsive ellátással, mint a városban sétálva egy jobb étterembe betérni.

Legyél az első hozzászóló "Így fürdünk mi! – itt a nagy wellness-felmérés" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*