Kelet gyöngyszeme – GOA, a földi paradicsom

Magyarországon is bemutatta turisztikai kincseit Goa, amely az indiai szubkontinens egyik leglátogatottabb pontjaként évente több mint ötmillió turistát vonz.

A Goa Tourism budapesti rendezvényén Mr. D. B. Sawant, a Goa Tourism Development Corporation igazgatója elmondta: „Goa évről-évre külföldi látogatók ezreit vonzza varázslatos strandjai, hegyei, völgyei, holtágai, konyhája és nyugodt életmódja miatt. Az államot rendszeresen beválogatják vezető turisztikai- és utazási magazinok leglátogatottabb úti céljai közé.”

Nyugatról az Arab-tenger, keletről az impozáns Sahyadri-hegység határolja a goai látképet, mely a tengerszinttől egészen 1022 méteres magasságig emelkedik. Seregnyi folyó szeli át e kicsiny államot, ezzel is fokozva természeti szépségeit. Goa ugyan kis állam Indiában, mérete 3702 km2 körüli, míg lakossága mindössze 1,5 millió fő, mégis a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezik az indiai államok közt.

Goa portugál gyarmat volt több mint 450 éven keresztül, ami markáns hatást gyakorolt a térség eredeti kulináris világára, csakúgy, mint építészetére és a helyi élet számos más területére. A világszerte ismert „Carnaval” elnevezésű fesztivált szintén a portugálok hozták el Goába.

A templomok és a kápolnák európai építészeti stílusjegyeket hordoznak. A legnagyobb katolikus emlékmű India- és Ázsia-szerte az itt található Sé Katedrális Ó-Goában, mely a híres Aranyharangnak is otthont ad. A szintén Ó-Goában található Bom Jesus Bazilika India első bazilikája, emellett az UNESCO világörökségi helyszíne. Goa szent építészete is igen komoly örökség: az állam pazar templomokat, szentélyeket és mecseteket vonultat fel. A goai templomok jellegzetes eleme az úgy nevezett „Deepstambh”, a lámpák tornya.

Szintén jelentős látnivalónak számítanak Goában az Örökség emlékművek és a vadrezervátumok. De ha Goába érkezünk, mindenképp ki kell próbálnunk a helyi vízisportokat és kalandparkokat, el kell látogatnunk az erődökhöz, vízesésekhez, tavakhoz, fűszerültetvényekhez is. Nem hagyhatjuk ki a helyi múzeumokat sem, de érdemes kipróbálni a jellegzetes ételkülönlegességeket vagy akár belevethetjük magunkat a goai éjszakai életbe. Goa hírnevét egzotikus strandjainak is köszönheti. Hatvan mérföld hosszú partszakaszát a világ legfestőibb strandjai tarkítják, melyek a nap, a tenger és a homok páratlan elegyét kínálják.

Az indiai állam önmaga legjobbját nyújtja gazdag színekben pompázva a számos fesztivál alatt, melyeket az év során rendeznek. A legnevesebbek ezek közül a Carnival, a Shigmo, a Ganesh Chaturthi, a karácsony, a Diwali, a Bondera, valamint a St Joao, és a lista folytatódik.