Kirándulásajánló – Mátraszentimre, Galya-kilátó

Forrás: mtu.gov.hu

A Galyatető egyik csúcsán, a 955 méter magas Péter-hegyesén áll a Galya-kilátó, korábbi nevén Péter hegyese-kilátó. Ez az ország legmagasabban álló, kifejezetten kilátó céljából emelt építmény.

Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek során jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén. A tervezők egy vasbeton toldással megemelték a szintet, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét. A torony teste eredetileg mátrai andezitből készült, melyre a kilátószint megemelése céljából egy 13 méteres magasságú látszóbeton magasítás került, így magassága elérte a 30 métert. A magasítás ezüstszürke színe harmonizál a környezetében lévő fák törzsének színével. Az építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra. A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabb kilátója jött létre, amely 360°-os panorámát biztosít.

Forrás: mtu.gov.hu

A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást. Az épületet rozsdamentes acélháló veszi körül, „ORSZÁGOS KÉKTÚRA” felirattal.

Forrás: mtu.gov.hu

Tetejéről beláthatóak a Bükk, a Börzsöny és a Cserhát tájai, valamint a szlovák hegyvonulatok. Tiszta időben egészen a Mecsekig és a Magas-Tátráig el lehet látni, sőt a Piszkéstetői Obszervatórium tetejét, Budapestet és a Dunamenti Erőmű három hatalmas kéményét is látni lehet ilyenkor, a tájékozódást pedig infografika segíti.

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található építmény abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A torony esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul.

Az újjászületett kilátó 2015-ben elnyerte a Média Építészeti Díját (MÉD) és a MÉD közönségdíját is „Épület” kategóriában. 2016. április 12-én elnyerte a legrangosabb amerikai online magazin, az Architizer közönségdíját, amely díjjal a kilátót 2015 legjobb építményei közé sorolták, októberben pedig a 2016 American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát “restaurálás és felújítás” kategóriában.

Az épület belsejében két emeleten 3×5 fő részére bivakszállásokat alakítottak ki, melyek az ország legmagasabban fekvő szálláshelyei. Nyers beton falaikon kerek ajtók és szintén kerek, színes üveggel fedett kajütablakok találhatók. A felső részben a színes körablakoknak köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk. Amikor nincs vendég, a programozható lámpa éjszaka érdekes díszfényeket ad az épületnek. A bivakszállások kerek ablakai és hobbitlakokra hajazó ajtói nagyon izgalmasak és inspirálók. A szálláshelyek lámpával, konnektorral és wifivel felszereltek. Mosdó, WC és zuhanyzó az épület lábától 250 méternyire található. A szállásdíj 2000 Ft + IFA. A kívül-belül megújult Galya-kilátót várhatóan a nyár folyamán vehetik birtokba a túrázók. A kilátóba 200 Ft-os érmékkel működő beléptető kapu biztosítja a bejutást. Az épület éjszaka zárva van.

Angeli Izabella Sabrina