Kirándulásajánló: Orfű – Abaliget

A Pécsi-tó és a Herman Ottó-tó Orfűn MTI/Sóki Tamás

Abaliget község a Dél-Dunántúl régióban, Baranya megyében, a Pécsi járásban található. Közkedvelt kiránduló- és üdülőhelynek számít.

Orfű a Mecsek egyik legvonzóbb helye, hiszen csodás tavak találhatók itt, amik csónakázásra, horgászásra nyújtanak lehetőséget, mindeközben pedig gyönyörködhetünk a hegyek látványában. És ami a legkülönlegesebb és egyben legérdekesebb, az a cseppkőbarlang. Orfű-Albaliget felé Pécs északnyugati végétől indul egy műút. A 6-os útról Magyarürög felé kell térni. Ürögön a XII. századi eredetű, román stílusú, a XVIII. században barokk stílusban átépített félköríves szentélyű templom mellett vezet el az út. Az út a Remete-rétre vezet minket, aminek névadója Török Antal pálos szerzetes, aki itt remetéskedett. A Remete-rétről rövid kirándulást tehetünk jelzett turistaúton a Lapison át a Tubes 612 méter magas csúcsára. Lapis a Tubes északnyugati lejtőpihenője, ahol egy vadászház található, emellett 1938-ban feltárták a római őrtorony romjait. Innen a sárga jelzésű út vezet a Tubesre, amely a Mecsek második legmagasabb csúcsa; tetején áll a Rauch János-kilátó, ahonnan csodálatos panorámában gyönyörködhetünk.

Érdemes a zöld jelzésű útvonalat is végigjárni, mely a Sárkány-szakadékba vezet, ahol a Sárkány-kút forrása fakad. A kút környéke gyönyörű, természetvédelmi terület. A kútból régebben hangos morajlás kíséretében tört fel a víz, és ez egy népmondát szült. A népmonda szerint sárkány lakott a barlangban. Egyszer egy szikla esett barlangjának szájára s azóta nem tud kijönni. Keservesen erőlködik nyögve nyomja ki a barlang vízét. Mikor kifárad elcsöndesedik s elapad a forrás vize, majd kipihenten újra kezdi, s újra megindul a víz.

Orfű községtől északra, a műút mentén terül el az Orfűi-tó. Kedvelt fürdő- és horgászhely. Mellette áll a Malom-múzeum. A műút átvezet az Orfűhöz tartozó Mecsekrákosra, ahol a hangulatos Tó vendéglőt találjuk. Ott húzódik mellette a tórendszer második tagja, a Pécsi-tó, kiépített stranddal.

A műút a tó mellett vezet végig Tekeresre, ahol turistaházat találunk. Ettől északra terül el a Hermann Ottó-tó természetvédelmi terület, halrezervátum. De az előbb említett három tóval nem zárul be a kör, ugyan is a Hermann Ottó-tó közelében terül el a Kovácsszénájai-tó, amelyet haltenyésztésre használnak.

Abaligetre a Mész-völgyön át vezet a műút. Itt is található két tó: a Csónakázótó és az Abaligeti tó. A Csónakázótó szomszédságában nyílik az Abaligeti-cseppkőbarlang, amelynek 500 méter hosszú járata kiépített, utcai ruhában, vezetővel járható. A barlangban egykor az őskor embere is megtelepedett. A népmonda szerint egyszer a falu népe a török elől a barlangba menekült. A törökök megpróbálták az elbújtakat kifüstölni, azok azonban egy rejtett kijáraton megmenekültek, hátbatámadták a mit sem sejtő törököket s fényes győzelmet arattak.

Király Réka