Kirándulások a kellemes őszi időben – hétvégi programajánló

Érdemes kihasználni az utolsó meleg, napsütéses napokat: séta a nemzeti parkban, naplemente túra Sóstón, segway kirándulás Zalakaroson. A bor kedvelőit pedig az ősz legnagyobb sétáló kóstolója várja.

Színek varázsa – tájséták

„A Réhelyi tanösvényen tett színpompás séta során az érdeklődők tájékoztatás kapnak a terület állat- és növényvilágáról. Érkezés után -tiszta égbolt esetén-csillagászati megfigyeléssel zárul a nap.” – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park hétvégi kirándulásajánlójában.

Naplemente túra a Sóstón

A Sóstó éjjel-nappal csodaszép, ám naplementekor a leghangulatosabb. A másfél órás vezetett túrán a Sóstó élővilágának ritkán látott oldala mutatkozik meg. A lemenő nap fényeit a túra végén a kilátóból élvezhetjük.

A Vingardium beköltözik a belvárosba!

Szombaton a Bálnában rendezik az ősz legnagyobb sétáló kóstolóját, a Vingardium in the City-t. Kitűnő borok, csodás budapesti panoráma, lüktető zene. A Bálnában életre kelő, új boros eseményen több, mint 20 pincészet közel 100 féle tétele vár a látogatókra. Az ország minden borvidékéről érkeznek kiállítók – képviselteti magát a villányi, a szekszárdi, az egri, a balatoni, a mátrai, a tokaji és a tolnai, valamint a határon túli, híres ménesi borvidék is. Kóstolhatunk gyümölcsborokat és egyéb borkülönlegességeket is. Az eseményen felvonul a hazai borász szakma krémje, de a nagy nevek mellett találkozhatunk kisebb, kézműves családi pincészetekkel is. Az eseményre váltott belépővel a borkedvelő közönség bármely pincészetnél kedve szerint kóstolhat.

Hétvégi segway túrák Zalakaroson

A segway az első olyan önegyensúlyozó közlekedési eszköz, amelyet arra terveztek, hogy bárhová elvigyen. Lehetőséget ad arra, hogy gyorsabban közlekedj és a közlekedés igazi szórakozás legyen számodra. A Segway azért fantasztikus, mert függőleges helyzetben tud maradni, amikor előredőlsz, bár csak két kereke van. Sok technológiai érdekességet sűrítettek bele, se gáz se fék, csak testbeszéddel irányítod. Az extrém terepviszonyok sem jelentenek akadályt, bírja az erdők buckás, poros vagy sáros környezetét és az emelkedők sem okoznak neki gondot – írja a programturizmus.hu.

S hogy milyen látnivalókat kínál Zalakaros és környéke? Rövidebb túránk első megállója a zalakarosi kilátó, ahonnan megcsodálhatjuk a Kis-Balatont és a Balaton- Felvidéket. Majd utunkat Zalakaros Park-erdeje mellett, a szőlőültetvények között és a borospincék körül folytatjuk. Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, bevállalhatunk akár egy 5 órán át tartó, vadregényes kirándulást a kápolnapusztai bivalyrezervátumhoz is. Hétvégi túrák:

  • Zalakaros-túra: (kezdőknek) Időtartam: kb. 1,5 óra. Úthossz: 11 km.
  • Banyavölgyi-túra: (középhaladóknak) Időtartam: kb. 2 óra. Úthossz: 15 km.