Kis India Budapesten, kalandok Bugacon, rózsaünnep Szőregen – hétvégi programajánló

Fotó: Szőregi Rózsaünnep Facebook-oldala

Alighanem a legkülönlegesebb, de biztosan a legszínesebb program lesz a hétvégén Budapesten az indiai hangulatú felvonulás, a Szekérfesztivál. A színek persze Szőregről, a magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárából sem hiányoznak majd a hétvégén, amikor újra megrendezik a hagyományos Szőregi Rózsaünnepet. Érdekesnek ígérkezik a fővárosban a városmajori kocsiszín nyílt napja, Bugacon pedig kalandos túrán vehetünk részt.

Rózsaünnep Szőregen

A hétvégén minden a virágokról szól Szőregen, a magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárában, ahol huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a Szőregi Rózsaünnepet – közölte Avramov András, a településrész önkormányzati képviselője, az ünnep egyik szervezője a programokat bemutató sajtótájékoztatón.

A Szőregi Rózsaünnepet a hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként első alkalommal 1999-ben rendezték meg – idézte fel Avramov András. Az egyik legnépszerűbb program minden évben a rózsaföldek látogatása. Tájékoztatása szerint az idén Bata András és Tóth Tamás faiskolája nyitja meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több százezer virágzó rózsatő látható. Azoknak, akik haza is szeretnének vinni a vágott virágból, a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjeire érdemes kilátogatniuk, ahol 25 ezer négyzetméternyi területen, 235 ezer rózsatő, a minitől az óriás fejűig 45 fajta rózsa szedhető.

Fotó: Szőregi Rózsaünnep Facebook-oldala

Az ünnep alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban fajtabemutatót, rózsakiállítást rendeznek, filmet vetítenek a rózsatermesztés technológiájáról, az érdeklődőknek pedig hadtörténeti előadáson mutatják be a 175 éve megvívott szőregi csata eseményeit. Pénteken és szombaton a Pálya téren kulturális programokkal, koncertekkel, táncbemutatókkal várják a Rózsaünnepre érkezőket. A hétvégén látogatható lesz Szeged-Szőreg szerb ortodox temploma is – tette hozzá.

A leglátványosabb programok egyike a rózsaünnepi felvonulás szombat délután, melyen rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiákerek, gépkocsik, veterán autó, traktor és más jármű, több kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak. Idén először szombat kora délután egy rózsakamion indul Szegedre, melyen DJ-k élőzenével invitálják a vendégeket a felvonulásra. Este mutatják be a rózsahercegnőket és rózsahercegeket, adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet – közölte Avramov András.

A szőregi rózsatőtermesztés több mint százéves múltra tekint vissza, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka sokaknak jelent megélhetést. A generációkon át öröklődött szakértelemnek és a rózsatermesztésnek kedvező mikroklímának köszönhetően a Szőreg környékén termesztett rózsatövek kiváló minőségűek és Európa-szerte keresettek. A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik.

Kalandos esti túra Bugacon

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Bugacon, a pusztai naplementében kezdődő nyáresti sétán a szürkületkor vagy éjjel aktív állatokkal ismerkedhetünk meg, majd a homokbuckák tetejéről belehallgathatunk a Nagyerdő hangjaiba. Visszafelé a fényszennyezéssel alig érintett égbolt alatt sétálhatunk, így jó időben csillagnézésre is lesz lehetőség.

INFÓ Találkozó: 19.30 óra, Bugac, Karikás Csárda Információ, jelentkezés: Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlása esetén lehet, a jegyet kérjük a túravezetőnek a helyszínen bemutatni (max. 25 fő). Részletek itt.

Szekér- és India fesztivál a fővárosban

Fotó: szekerfesztival.krisna.hu/

Ingyenes, egész napos programmal várják az érdeklődőket június 29-én, szombaton a belvárosban és a Városligetben a Szekérfesztiválon és az India Fesztiválon.

A Szekérfesztivál a legnagyobb és legszínesebb indiai hangulatú ünnep Budapesten: a fesztivál 14 órakor a szekérhúzással kezdődik, amely a Vörösmarty térről az Andrássy úton át halad a Városligetbe. Az ünnepi menetben zenészek, táncosok, dobosok, énekesek haladnak, akiket egy Krisna-völgyi ökrös szekér kísér.

A Városligetben, a tó mellett az India Fesztivállal folytatódik a program, amely déltől este 10 óráig tart: a fesztiválon tradicionális indiai zene és tánc, színpadi műsor, workshopok, közös jamelés, hennafestés, indiai termékek kirakodóvására, jógabemutatók és jógafilozófiai beszélgetések is lesznek, valamint indiai, mediterrán és magyaros ízvilágú vegán csemegék, főfogások, üdítők és desszertek is várják a látogatókat az étteremsátorban.

A kisgyermekes családoknak arcfestéssel, ugrálóvárral és gyermekfoglalkozásokkal készülnek, majd este 7 órától a Kirtan Fest mantra ad koncertet.

A közleményben felidézik: a Ratha-játrá, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe, amelyhez évente mintegy 15 millió ember csatlakozik. A fesztivált Indián kívül elsőként Sríla Prabhupáda, a Krisna-hívők világméretű mozgalmának alapító-tanítója rendezte meg 1967-ben San Franciscóban, a Szekérfesztivál azóta a világ számos városában vált ismertté és a kulturális sokszínűség jegyében a hagyomány részévé. Bővebb információ az ünnepről itt olvasható.

Bepillantás kocsiszín kulisszái mögé

Fotó: BKK

A 150 éves fogaskerekű vasút előtt tisztelegve nyílt napot tart a BKV szombaton a városmajori kocsiszínben. A vezetett túrákon kizárólag előzetesen regisztrált látogatók vehetnek részt – közölte a társaság.

A közlemény szerint a 25 fős csoportok az ódon remízben megnézhetik a kocsiszekrényt és az elektromos berendezéseket, valamint a gépműhelyt, ahol a karbantartási munkákról tudhatnak meg többet, továbbá bekukkanthatnak az SGP-szerelvények vezetőfülkéjébe, sőt a Fogas nosztalgia kocsija mellett a BKV két nosztalgia villamosát is láthatják.

Az első 45 perces túra 9 órakor, az utolsó pedig 16 órakor indul. A sétákra előzetesen a BKV weboldalán kell regisztrálni.

A közleményben felidézik: a svájci Riggenbach-féle találmány új fejezetet nyitott a hegyi vasutak történetében. 1874. június 24-én indult első újtára a svábhegyi fogaskerekű vasút, vagy ahogyan a népnyelv nevezi, a Fogas. A vasút eredetileg a mai Svábhegy megállóig közlekedett, a 2883 méteres pályát 1890-ben hosszabbították meg újabb 850 méterrel a mai felső végállomásig. Jelenlegi hossza 3,7 kilométer, emelkedése 327 méter. A 60-as villamosként is számontartott fogaskerekű vasutat 1929-ben villamosították, egészen addig gőzmozdony vontatta a kocsikat. 1973-ban új, osztrák szerelvények érkeztek és a teljes vonalat – immár a BKV irányításával – felújították, valamint új állomásépületeket emeltek – írták a közleményben.

Mint hozzátették, a BKV a jubiláló fogaskerekűnek szenteli új kiállítását is: a Múzeumok éjszakáján megnyílt tárlat gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori alkatrészekkel, korabeli jegyekkel, bérletekkel, régi menetrendi táblákkal, plakátokkal, utastájékoztatókkal és járművezetői egyenruhákkal eleveníti fel a Fogas történetét a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban.