Szezonális újdonságok és édes állatkölykök a fővárosi állatkertben

Hétvégén indul a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol többek között látványetetés, állatbemutatók, Cápasuli, valamint sok állatkölyök várja a közönséget.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a szezonális újdonságok és külön programok mellett az állatkertben számos állatkölyökkel várják a közönséget.

A két orángutánkölyök, a gorillabébi, a kis elefánt mellett zebracsikó, sörényeshangyász-kölykök, valamint az ősszel született, ritkának számító aranyhasúmangábé-csemetét is megtekinthetik az érdeklődők. Mindezek mellett hamarosan láthatók lesznek Bennett-kengurukölykök, valamint rókakuzuk és vombatgyerekek is.

Elmondta: jelenleg a Bennett-kenguruknál három nőstény erszényében is vannak kölykök, akik várhatóan néhány héten belül az erszényen kívülre is kimerészkednek. Kiemelte, hogy január óta a vízidisznóknak, a zöld agutiknak is utóda született, és több hüllő tojása (boa, gyászos gekkó) is kikelt. Nemrégiben pedig a veszélyeztetett fajnak számító két ázsiai vadkutya hét utódnak adott életet – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a tavaly megnyílt Holnemvolt Várban többek között a látványos, új fajokkal bővülő Cápasuli szórakoztatja a közönséget. Ide áprilisban és a nyár elején újabb szállítmányok érkeznek, így már nyolcféle cápával találkozhat majd a közönség, köztük fehérúszójú szirtcápával, de lesznek új zebracápák, valamint sasráják is.
Kiemelte, hogy a Cápasuli nagyjából két év múlva költözik át állandó helyére, az épülő Pannon Parkban létrehozandó Pannon-tengerről elnevezett akváriumba. Kifejtette, hogy az állatkert egyik legnagyobb szabású fejlesztésének, a biodóm építése a tervezett ütemnek megfelelően halad: jelenleg nagyjából hétszáz ember dolgozik az építkezésen.

Az idei szezon minden napján úgynevezett Légy ott! programokkal is várják a látogatókat. A kínálatban többféle látványetetés és állatbemutató is szerepel, de újdonságként rendezik meg a Földi malackodás elnevezésű programot, amely során a gondozók a földimalacokat különféle érdekességekre tanítják meg a közönség előtt, a bonszai fáknál pedig a Törpe fáramászás nevű programra várják az érdeklődőket.

Idén sem maradnak el az állatkert hagyományos programjai: áprilisban Föld Fesztivált, júniusban Rózsaünnepet, júliusban és augusztusban Zenés Állatkerti Esték címmel szerveznek koncertsorozatot. Augusztusban tartják az Állatkertek éjszakáját, októberben pedig az Állatszeretet Fesztivált – sorolta a programokat a főigazgató.

Új program lesz a Holnemvolt Várban áprilisban a Tavaszköszöntő, májusban a Kürtőskalács Világom és a Bábok Éjszakája, júniusban a Tűz éjszakája, júliusban a Mesék Éjszakája, míg szeptemberben a Gombóc Artúr Fesztivál várja a közönséget, novemberben pedig a Márton-napi Liba Buli zárja az állatkert rendezvényeinek a sorát.

Új állatok is érkeznek az idei szezonban: nyár elején jönnek Dániából a ritkának számító kubai krokodilok, illetve már látható a Pampakifutóban a Dél-Amerikában őshonos, ritkulóban lévő déli törpeszarvasok (puduk) két egyede, közös férőhelyen a sörényes hangyászokkal.

Mindezek mellett számos új, családoknak és pedagógusoknak szóló kedvezményt is bevezetnek április 1-jétől. A családi jegyet áprilistól az egy gyermekes családok is igénybe vehetik, míg a gyermekjegy eddigi korhatárát 18 évre emelik fel – tette hozzá a főigazgató.