Könnyű sérülés a sípályán, milliós tétel a számlán – Biztos, hogy mindenre felkészült?

A sítúrára indulók nagy része kiváltja az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), azonban azt már kevesebben tudják, hogy a kártya önmagában nem fedezi az összes költséget.

Általános biztosítási tudnivalók

A téli hónapokban sokan vágnak neki a hazai és a környező országok síterepeinek. A legnépszerűbb külföldi úti célok Ausztria, Szlovákia, Szlovénia Olaszország és Franciaország havas hegyei.

Magyarországon félmillióra tehető a rendszeresen síelők száma1 , akik a téli sportok főszezonjában előszeretettel utaznak a környező országok síparadicsomaiba, de az EUB Télisport utasbiztosítását úgy alakította ki, hogy az egyaránt érvényes a legnépszerűbb téli tevékenységekre, így síelésre, snowboardozásra, szánkózásra, korcsolyázásra, sőt motoros szánra és hóraftingolásra is, ráadásul a biztosítás fedezi a saját és kölcsönzött felszerelésben esett károkat is.

A biztosítás további előnye, hogy ha egy betegség vagy baleset miatt kényszerülünk a síelés megszakítására, a biztosító visszatéríti a nem kihasznált síbérlet igen borsos árát is, továbbá védelmet nyújt akkor is, ha mi okozunk balesetet valakinek, és jogi eljárás indul ellenünk.

A síelők lesiklás közben akár 80 km/h sebességgel is haladhatnak, ilyenkor pedig egy kisebb ütközés vagy esés is nehezebben kerülhető el, és sokkal súlyosabb következményekkel jár.

A síelés során a legnagyobb veszélynek a térdek vannak kitéve, a balesetek 40%-át az ilyen sérülések teszik ki. Emellett a fej, a gerinc, a könyök, a csukló valamint a síbotot fogó hüvelykujjak sebesüléseivel is gyakran találkoznak az orvosok.2

Egyik ügyfelünk például keresztszalag-szakadást szenvedett, ami egyébként nem számít ritkaságnak a síelők körében. Mentővel kellett lehozni a hegyről, egyenesen a legközelebbi magánklinikára szállították. Szerencsére azonnali műtétre nem volt szükség, ám ha nem lett volna utasbiztosítása, a több mint 200 ezer forintos költség őt terhelte volna, mivel az EEK ezeket nem fedezi – mondta el Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

A fejsérülések aránya kisebb, mégis legtöbbször ezek felelősek a balesetek súlyos vagy akár végzetes kimeneteléért.3

Egy felmérés szerint háromból két sportoló, akit baleset ért, de sérülést nem szenvedett, sisakot viselt4. A sérülések ellen természetesen hatékonyan védekezhetünk a megfelelő védőfelszereléssel, különös tekintettel a síbakancsok és a kötések beállítására, a sisakra. A sportolás előtti bemelegítést sem szabad elmulasztani. Sokat számít a felkészültség is, a kezdő síelők gyakrabban sérülnek meg, mint a régóta sportoló társaik.

Tehát a megfelelő biztosítás megkötése mellett a baleset-megelőzés fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni. Körültekintő és felelősségteljes sportolással legtöbbször ugyanis megelőzhetőek a veszélyes helyzetek.

  • Gyakori látvány a sípályákon kívüli szűz hóban, a fák között vagy a felvonó alatt lesikló síelő, ám kevesen tudják, hogy a biztosítás pályaelhagyás esetén nem érvényes.
  • Természetesen alkoholmámoros állapotban sem tanácsos sportolni: 0,8 ezrelékes véralkoholszint az általános határ, amely felett valaki ittasnak minősül, és baj esetén ilyenkor nem számíthat kártérítésre.
  • Egyre több sípályán – külföldön szinte mindenhol – előírás a védősisak viselése, különösen a gyerekek esetében. A biztonságos sportoláshoz mindenképpen ajánlott a megfelelő védőfelszerelés használata, hiszen ennek hiányában, a sérülés veszélye mellett kártérítésre sem mindig van lehetőség. Használat előtt mindig ellenőrizzük a sporteszközöket (például a síbakancsot vagy a kötések állapotát), illetve mint minden más sporttevékenységnél, a téli sportok esetében is ajánlott alapos bemelegítés után nekivágni a lejtőknek a sérülések elkerülése érdekében.
  • Általános tanács továbbá, hogy mindig tartsuk be a sípályán való közlekedés szabályait. A kirívóan veszélyes, gondatlan magatartással nem csak, hogy saját magán kívül másokat is veszélybe sodorhat az illető, de a kártérítés szempontjából is egyértelmű kizáró oknak számít.

Mentőhelikopteres mentés

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a mentőhelikopteres mentések száma – mivel a hegyi pályákat más módon sokszor nehéz megközelíteni, ezért előfordul, hogy akkor is helikoptert küldenek, ha egyébként a sérülés súlyossága ezt nem indokolja. A légi mentés költsége a repült időtől függően 1-2,5 millió forintba kerülhet. Az EUB egyik ügyfele például tavaly Ausztriában egy esés közben megvágta a lábát sílécével. A hegyi mentők helikopterrel szállították kórházba. Sérülése nem volt olyan súlyos, hogy elérje a NACA-besorolás szerinti IV. értéket, így biztosítás nélkül a mentés és az ellátás több mint 1.250.000 forintnak megfelelő díja őt terhelte volna.

Az osztrák, német és svájci, mentéssel foglalkozó társaságok a légi közlekedésben használt, úgynevezett NACA- értékelési rendszer szerint egy hetes skálán osztályozzák az orvosi vészhelyzeteket (ebbe a sérüléseken kívül a betegségek, a mérgezéses esetek is beletartoznak.) Az EEK-val ezen mentések díja teljes mértékben sosem fedezhető, csak akkor számolható el a költség egy része, ha a sérülés súlyossága eléri a IV-es fokozatot. Ide pedig az olyan eseteket sorolják, ahol az életveszély sem kizárható. Franciaországban és Olaszországban semmilyen esetben sem fogadják el az EEK-t a mentőhelikopteres mentésre.
Az ország egyetlen, kizárólag utasbiztosításokra szakosodott biztosítója, az Európai Utazási Biztosító kifejezetten a havas sportok kedvelői számára állította össze Télisport biztosítását, amely egyaránt érvényes a legnépszerűbb téli tevékenységekre, így síelésre, snowboardozásra, szánkózásra, korcsolyázásra, sőt motoros szánra és hóraftingolásra is, illetve fedezi a mentőhelikopteres mentés költségeit is.

1http://www.origo.hu/sport/20140902-magyarorszagon-tobb-mint-felmillioan-jarnak-sielni.html
2http://www.alphatravelinsurance.co.uk/blog/wp-content/uploads/2013/03/draft-06.png
3http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/30/is-skiing-the-worlds-most-dangerous-sport
4http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/30/is-skiing-the-worlds-most-dangerous-sport

 

Legyél az első hozzászóló "Könnyű sérülés a sípályán, milliós tétel a számlán – Biztos, hogy mindenre felkészült?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*