Külföldisztrádadíj-fizetés itthonról

Egyre kevesebb Európában az olyan ország, ahol nem kell fizetni az sztrádadíjat fizetni. Mivel a kényelem jó dolog, a bírság pedig nem kevés, ahová lehet, érdemes már itthon, előre megvenni a matricát.

A családi autós nyaralást tervezve, több okból is érdemes előre gondolni a külföldi sztrádamatrica vásárlására. Az előre megvásárolt matricával – legalábbis az útdíjfizetés tekintetében – megállás nélkül hajthatunk tovább a határon, és így biztosan nem felejtődik el a sztrádadíj kifizetése, amelynek a bírsága egész szép összeg lehet. Osztrák szomszédjaink például kifejezett örömmel várják a határnál hazafelé tartó honfitársainkat, akiktől érvényes matrica hiányában 120 eurós pótdíjat szednek be. Aki nem tud fizetni, arra 300-tól 3000 euróig terjedő bírság vár, amit utólag is be tudnak hajtani. Aki pedig matricaátragasztással próbálkozik, az 240 eurós bírságra számíthat.

A1 Westautobahn, Salzburg Walserberg, Foto von Wolfgang Simlinger, www.simi.at

A legrövidebb út mellett az útdíjtervezés is fontos ott, ahol – Ausztriával ellentétben – nem egy összegben fizetünk a pályadíjért. Ilyen helyeken a sztrádadíjak, nagyobb távolság esetén, akár már a teljes útiköltségekhez képest is jelentős tétellé duzzadhatnak. Elég csak egy drágább útvonalat kiemlíteni: ha ma Budapestről valaki az olaszországi Velencébe utazik, először hazai matricát (a legolcsóbb, a 10 napos 2975 forint), majd egy heti szlovént (heti 5250 forint) kell vennie. Aztán Olaszországban fizetheti a méregdrága kilométerdíjat, ez esetben 125 kilométerre 10,7 eurót, mintegy 3327 forintot. Ez így összesen majd 11 ezer forint, miközben oda-vissza a benzinköltség egy átlagosan fogyasztó kocsival úgy 40-45 ezer forint.

Azért is érdemes előre tervezni, mert nemcsak a díjakban, de a fizetési lehetőségekben sem egységes még Európa. Hasznos kideríteni, hogy az útba eső országokban hol kell matricát váltani, és hol kell a kapuknál fizetni. A kapuknál ma már mindenütt lehet kártyával fizetni, de így sem árt, ha van az autósnál euró, mert szörnyen bosszantó – ilyen Nyugaton is előfordulhat –, ha egy technikai hiba miatt éppen szünetel a kártyás fizetési lehetőség.

south-croatia-fly-drive-from-bristol_1

Amikor a fizetőkapukhoz sorolunk, érdemes figyelni a feliratokat is, mert több helyen van olyan, ahol kizárólag kártyával fizethetünk. Ezt azért is hasznos tudni, mert akadnak olyan kapuk – például Dubrovniknál –, ahol a nyári főszezonban több kilométeres sort „előzhetünk” meg, ha a „csak bankkártyával” feliratú felé vesszük az irányt. Igaz, Horvátországban az előre váltható elektronikus leolvasású kártya megjelenése tovább színesíti a képet.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban a magyar mellett cseh, szlovén és osztrák autópálya-matricák is vásárolhatók. Az Autoclub Travelnél a magyar mellett osztrák, cseh, svájci és szlovén sztrádamatricákat vehetünk.

Sztrádadíjak személyautóknak:

Csehország

Az éves matrica 14 hónapig, a tárgyévet megelőző december 1-től a tárgyévet követő január 31-ig érvényes. A havi matrica az érvényesség kezdeteként megjelölt naptól a következő hónap azonos napjáig (ha nincs ilyen nap, akkor a hónap utolsó napjáig), míg a 10 napos matrica a megjelölt naptól kezdve összesen 10 naptári napra érvényes.

10 napos: 4 200 Ft

Havi: 5 950 Ft

Éves: 19 800 Ft

Szlovénia

Az éves autópálya-matricák az adott évet megelőző év december 1-jétől az adott évet követő év január 31-ig (14 hónapig) érvényesek. A heti autópálya-matrica érvényessége a vásárló által megjelölt naptól kezdve 7 egymást követő naptári napig tart. A havi autópálya-matrica a vásárlás pillanatától (elővásárlásra nincs lehetőség) a következő hónap azonos napjáig, illetve ha a következő hónapban nincs ilyen nap, akkor a vásárlást követő hónap utolsó napjáig érvényes. A féléves autópálya-matrica a vásárlás napjától számított 6 hónapig érvényes, és csak motorkerékpárra vásárolható.

Személygépkocsi 3,5 tonna, 1,3 méternél kisebb első tengely feletti magasság

Heti: 5 250 Ft

Havi: 10 500 Ft

Éves: 38 500 Ft

Személygépkocsi

3,5 tonna, 1,3 méternél nagyobb első tengely feletti magasság

Heti: 10 500 Ft

Havi: 21 000 Ft

Éves: 77 000 Ft

Ausztria

Az osztrák matricák érvényessége a 10 napos változatnál a kiválasztott dátumtól számított 10 egymást követő nap, a 2 hónapos esetében a kiállítás napjától számított 2 hónap. Az éves matricánál az előző év december 1-jétől a tárgyévet követő év január 31-ig terjedő időszak. A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles. Ausztriában a 3,5 t össztömeget meghaladó gépjárművekre bevezették a használattal arányos elektronikus díjszedési rendszert.

10 napos: 2 950 Ft

2 hónapos: 8 580 Ft

Éves: 28 620 Ft

(Info: www.nemzetiutdij.hu)

Svájc

Csak éves matrica van forgalomban. Minden gépjármű 3,5 tonnáig utánfutó nélkül: 13 600 Ft.

Utánfutó 3,5 tonnáig (külön matrica szükséges): 13 600 Ft.

Az éves matrica 14 hónapig, azaz 2016. december 1-jétől 2018. január 31-ig érvényes. Matrica szükséges az autópályák és az autóutak, valamint a Szt. Gotthárd-alagút használatához.

(Info: www.autoclubtravel.hu)

Horvátország

Horvátországba tartva az autópályadíjak mellett érdemes előre megnézni azt, hogy melyik felhajtókat – esetleg kompot – kell igénybe vennünk úti célunk eléréséhez. Az aktuális tarifákról azért is érdemes előre tájékozódni a neten, mert a turisztikai főszezonban, június 1.–szeptember 30. között nagyjából 10 százalékos drágulásra is számítani lehet. A naprakész tájékozódáshoz segítség a horvát autópálya-kezelő németül és angolul is megjeleníthető honlapja – www.hak.hr –, ahol a részletes térképeken az útirány kiválasztásához is segítséget kapunk.

A horvát autópályákon készpénzben – kuna vagy euró – és kártyával egyaránt fizethetünk. Déli szomszédunknál már olyan elektronikus leolvasású kártyarendszer is van, ami megállás nélküli áthaladást garantál a fizetőkapuknál. Ezt egy autóba beépíthető készülék teszi lehetővé, ami különböző árkategóriájú csomagokkal kapható. A 420, 610 és 1000 kunás csomagban nagyjából 100 kunát képvisel a készülék, a fennmaradó összeg pedig az útdíjra fordítható, amelyből 10 százalék kedvezményt ad a rendszer.

Németország ingyen

Németországban szerencsére a korábbi hírekkel ellentétben még nem fenyeget az autópályadíj. Az első tervek szerint már 2016 januárjában bevezették volna a fizetős rendszert, ám ahogy arról „Az Utazó online” (www.azutazo.hu) részletesen is írt, több halasztás után ez most minimum 2017 végére tolódik.

Bulgária

Heti: 8,00 euró

Havi: 15,00 euró

Éves: 50,00 euró

Olaszország

Fizetőkapus rendszer

Körülbelül 8-10 euró/100 km

Franciaország

Fizetőkapus rendszer

Körülbelül 8 euró/100 km

Lengyelország

Fizetőkapus rendszer

Katowice–Krakkó: 4,3 euró

Spanyolország

Fizetőkapus rendszer

Körülbelül 9,5 euró/100 km

Románia

Heti: 3 euró

Havi: 7 euró

90 napos: 13 euró

Éves: 28 euró

Szerbia

Fizetőkapus rendszer

Körülbelül 3-5-5 euró/100 km

Szlovákia

10 napos: 10 euró

Havi: 14 euró

Éves: 50 euró

Anglia

Fizetőkapus rendszer az M6-os autópályán és több más szakaszon, hídon, alagútban motorway tolls

M6-os sztráda: hétköznap, nappal 5,50 font (6 euró)

 

Boda András

Legyél az első hozzászóló "Külföldisztrádadíj-fizetés itthonról" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*