Viszik a hazai autópálya-matricákat, mint a cukrot

Fotó: NÚSZ Zrt.

Az idei az első olyan esztendő, amikor az autópályamatrica-vásárlások száma meghaladja a pandémia előtti utolsó év adatait. 2022. június 30-ig közel 7,8 millió darab e-matrica kelt el, összesen körülbelül 62,7 milliárd forint értékben. Ez a darabszám mintegy 6 százalékkal meghaladja a 2019-es esztendő ugyanezen időszakának e-matrica-vásárlási adatait, ami nagyrészt a külföldi utazók visszatérésének köszönhető – tudatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.).

A NÚSZ Zrt. adatai szerint a 2022-es évre június 30-ig 570 ezer darab éves országos, több mint 1 millió darab havi, közel 4 millió darab heti (10 napos) és bő 2,2 millió darab megyei autópálya-matricát vásárolt az utazóközönség. Nagyjából minden harmadik pályamatricát külföldi rendszámú járműre vették a közlekedők.

2022-re megközelítőleg másfél millióval, bő 24 százalékkal több úthasználati jogosultságot szereztek be a díjköteles gyorsforgalmi utakat használók, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Mindegyik matricatípus esetében jelentős a bővülés, azonban a külföldiek körében legkedveltebb heti vignettánál a legnagyobb, 38%-os a növekedés. Az éves matricákból az idei esztendőre mintegy 20 százalékkal (országos: +14%, megyei:+7%), a havi vignettákból pedig 24 százalékkal kelt el több, mint tavaly ilyenkor.

„Bizakodásra adnak okot az idei e-matrica-vásárlások. Adatainkból azt látjuk, hogy még az előző évhez képest is egyre bátrabban utazunk, és mostanra legnagyobbrészt visszatértek a külföldi úthasználók is, akik inkább a rövidebb érvényességi idejű heti és havi pályamatricákat választják.” – mondta dr. Bozóky Alex, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: „Külföldi honosságú járműre mintegy 52 százalékkal több heti (10 napos) és 40 százalékkal több havi matricát vásároltak az úthasználók, mint egy évvel korábban. A heti jogosultságból egyébként az idei első fél évben újra többet vettek külföldi, mint hazai felségjelzésű járműre.”

A 2022-es évre külföldi honosságú járműre vásárolt e-matricákból a legtöbbet német (568 ezer db), román (555 ezer db) és osztrák (333 ezer db) felségjelzésű gépjárműre vásárolták az utazók június végéig.

A megyei matricák közül továbbra is a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignetta a legnépszerűbb. Pest megyére érvényes vignetta közel 1,2 millió darab fogyott, majd 4 százalékkal több, mint 2021-re, Fejér megyére bő 260 ezer darab kelt el, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, Győr-Moson-Sopron megyére pedig közel 167 ezer darab talált gazdára, 11 százalékkal több, mint 2021-re.