Különleges “vendég” a debreceni repülőtéren

Fotó: debrecenairport.com/hu

A legendás Ilyushin IL-62-es szovjet gyártmányú repülőgép utolsó, a polgári teherszállításban még aktívan használt darabja landolt pénteken a debreceni nemzetközi repülőtéren – közölte a légikikötő sajtószolgálata az MTI-vel.

Közleményük szerint a több mint harminc éves repülő mintegy 30 tonna autóipari alkatrészt szállított Magyarországra az Egyesült Arab Emírségekből. A repülőgép Dubajban, az Al Maktoun repülőtéren szállt fel hajnalban, és péntek délelőtt érkezett meg Debrecenbe.

A repülőtér közleménye szerint ez a több mint 30 éves repülőgép az utolsó polgári Ilyushin IL-62-es, amely még aktívan végez teherszállítást. A szóban forgó EW-505TR lajstromjellel rendelkező repülőgép egy hosszú hatótávolságú, keskeny törzsű, csaknem 200 utas és személyzet befogadására képes modell, amelyet 1960-ban Szergej Ilyushin tervezett, és amely a világ legnagyobb sugárhajtású repülőgépének számított az első repülései alkalmával.

A debreceni repülőtér azon túl, hogy 2019-ben a nemzetközi polgári utasforgalom terén jelentős növekedést ért el, 2020. áprilisában felkerült a légi szállítmányozás térképére, és egyre nagyobb szerepet tölt be a nemzetközi árufuvarozásban – írták. (MTI)