Kutatók éjszakája – Előadások és interaktív foglalkozások a Természettudományi Múzeumban

 Az érdeklődőket Kustár Ágnes antropológus vezeti 17 órától a MTM Arcrekonstrukciós Műhelyében, és mesél az arcrekonstrukció készítés csínjáról-bínjáról, lehetőségeiről és buktatóiról. A látogatók szembenézhetnek ismeretlen és ismert történelmi személyek arcával, a többi között Janus Pannoniusszal, Gróf Batthyány Erzsébettel vagy Szent László magyar királlyal – olvasható a www.kutatokejszakaja.hu oldalon.

A Kutatók éjszakáján számos érdekes információt lehet megtudni a különböző ásványokról és kőzettípusokról, a geológusok által használt speciális mikroszkópokon keresztül pedig bepillantást engednek az ásványok szabad szemmel nem látható varázslatos forma- és színvilágába.

Lesz demonstrációkkal és egyszerű kísérletekkel kísért bemutató a színek kémiájáról és fizikájáról, a rovarszínekről és rovarfényekről, a szakköri szobában a Dinoszauruszok a laboratóriumban című foglalkozás résztvevői pedig megtanulhatják, miként lehet kiszabadítani a bezáró kőzetből a gerinces maradványokat és hogyan kell ezeket előkészíteni a tudományos vizsgálatokra. A módszerek bemutatása az első magyarországi dinoszaurusz-lelőhely csontanyagán történik. Az érdeklődők kézbe vehetik a maradványokat, eredeti csontokon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket.

Szeptember 28-án megnyílnak a nagyközönség előtt a Ludovika épületegyüttesben található gyűjtemények kapui, a látogatók az eddig elzárt kutatóhelyeket, gyűjteményi raktárakat is megismerhetik. Az MTM Embertani Tárát és Központi Könyvtárát 17 órától, az emlősgyűjteményt 17.30-tól, a növénytárat 19 órától tekinthetik meg.

A Semsey Andor Előadóteremben a múzeum munkatársai tartanak előadásokat 17 órától, például a földikutyákról, Albánia növényvilágáról, a népvándorlás kori csontmaradványokról, a madarak és tolltetveik kapcsolatáról, algákról, valamint a klímaváltozások és az emberi történelem kapcsolatáról.
A programokra kedden indult el a regisztráció. Idén hetedik alkalommal rendezi meg a közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztrációs lehetőség, illetve részletes programkínálat a www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja) található.

Legyél az első hozzászóló "Kutatók éjszakája – Előadások és interaktív foglalkozások a Természettudományi Múzeumban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*