Lappantyúk és múzeumok éjszakája – hétvégi programajánló

Fotó: gyereksziget.hu

A múzeumok éjszakájának programdömpingje uralja ezt a hétvégét, de azért másféle kikapcsolódás is bőven akad. A Hajógyári-sziget újra a gyerekeké lesz ezen a hétvégén, Kecskeméten maratoni bábszínház várja az érdeklődőket, a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek segítségével pedig egy éjjeli túrán egy különleges madár nyomába eredhetünk.

Múzeumok éjszakája: 450 intézmény, 2500 program

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik. Székesfehérváron 15 helyszínen 50 program várja a látogatókat. Esztergomban 13 helyszínen 65 program lesz. A múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

Fotó :muzej.hu

A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. “EVENT@HAND MUZEJ” címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. Ez nemcsak a csatlakozott intézményekbe belépésre és a programokon részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai is.

Indul a Gyerek Sziget

Péntektől vasárnapig vásári forgatag, énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek várják a családokat reggel 10-től este 6-ig a Generali Gyerek Szigeten. A nagyszínpadon péntek délelőtt kezdődnek a koncertek a Kiflihajó produkciójával, délután a Kalimpa Színház mesekoncertje hallható, utána pedig Halász Judit hozza el legnépszerűbb dalait.

A három nap alatt a Hajógyári-szigeten fellép az Apacuka együttes, a Kiskalász zenekar, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl is. Látható lesz a Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-táncos-verses gyerekelőadás a Csík Zenekar három tagja – Majorosi Marianna (énekes), Makó Péter (fúvós hangszerek) és Szabó Attila (húros hangszerek) – fellépésével. A legifjabbakat babajátszóházzal várják, a különböző területek szakemberei mozgásfejlesztéssel, tanácsadással is segítik a szülőket.

Fotó: gyereksziget.hu

A sportos programok sora több újdonsággal, többek között a Gymnathlon programmal is bővült. A Generali Nagy Családi Kalandjáték egy hatállomásos játék, amelynek során a gyerekek találkozhatnak ügyességi, logikai és kreatív feladatokkal is, és megtanulhatnak jól segíteni. A játék végén a The Human Safety Net Adománybüfében lesz lehetőség egy jó ügyet támogatni – a cél egy nyári szülő-gyermek tábor megvalósítása a nehéz helyzetben lévő családok számára.

Az anyukákat hordozós fitnesz-program, a gyerekeket óriás ugrálóvár és akadálypálya is várja. A cserkésztáborban számháborút szerveznek, továbbá az érdeklődőket társas játszó sarok is várja játékmesterekkel.

A rendezvényen régi mesterségek is megelevenednek, a kézműves palotában pedig az alkotókedvűek találhatnak elfoglaltságokat. Az állatsimogatóban a vidék állataival találkozhatnak a látogatók.

A Gyerek Paradicsomban a világ a környezetvédelem, fenntarthatóság körül forog, de a mézgyűjtés, vadonlesés, tereplépkedés mellett gasztrokalandok is várnak az érdeklődőkre.

A Karamella cirkuszvilágában bohóctréfák, bűvészmutatványok, zsonglőrtrükkök mulattatják a közönséget, többek között fellép Rolando Bűvészmester és Társa, és ha akad a gyerekek között önkéntes bohóctanonc, porondra is kerülhet – írják, hozzátéve: szombaton és vasárnap a Rippel Brothers eszköztára teljesíti ki a cirkuszi mutatványokkal való ismerkedést.

A Budapest Mini játszóbuszban a főváros épületeit ábrázoló képeslapokat és könyveket lehet készíteni és egy 5 állomásos játék során értékes budapesti nyereményeket kaphatnak a gyerekek.

A programsorozatról további információk a www.gyereksziget.hu oldalon érhetők el.

Öt nap, 40 előadás a bábszínházak találkozóján

Fotó: Magyarországi Bábszínházak XVI. Találkozója Facebook-oldala

Öt nap alatt 34 színháztermi és 7 szabadtéri előadást mutatnak be a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozóján, amelyet június 22. és 27. között rendeznek meg Kecskeméten. Bodor Éva, a kecskeméti Ciróka Bábszínház programszervezője kiemelte: a találkozóra 28 társulat érkezik Kecskemétre, de mellettük egyetemi hallgatók és pályakezdő alkotók is jelen lesznek.

A rendezvényt szombaton 11 órakor hagyományosan a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak előadása nyitja meg, amely ezúttal az Erzsóka című produkció lesz Fabók Mariann rendezésében. Az előadások mellett a találkozó hatodik napján négy szakmai fórumot is tartanak. Kiemelt helyen szerepelnek a nap végén, a látott produkciókat megvitató szakmai megbeszélések, amelyek koncepcióját idén is Végvári Viktória, a Budapest Bábszínház színházpedagógusa dolgozta ki.

A szervezők a szakmai közönség mellett a családokra is gondoltak, ezért szombat és vasárnap délután szabadtéri előadássorozat várja a gyermekeket Kecskemét főterén. Készülnek vásári játékkal, népmesével, cirkuszi és bohócjátékkal, de a klasszikus pirossipkás, vidám fickó, Vitéz László is ott lesz. Ezekkel a programokkal kapcsolódik a bábszínház a Múzeumok éjszakája programsorozathoz.

A szervező Ciróka Bábszínház a találkozón vasárnap mutatja be új felnőtt előadását, a Tóték című produkciót. Örkény István klasszikus drámáját Szikszai Rémusz állítja színpadra.

A bábszínházak találkozóját 1991-ben a Kovács Géza igazgatása alatt működő kecskeméti Ciróka Bábszínház azért hívta életre, hogy egy olyan szakmai fórum segítse a műfaj hazai képviselőit, amelyen a bábszínházi alkotók megismerhetik egymás munkáit és beszélgethetnek a szakmát érintő aktuális kérdésekről. Az első rendezvényen, 1992 tavaszán még csak hét társulat mutatkozott be, és három nap alatt kilenc produkciót láthatott a közönség.

Lappantyúk éjszakája a Kolon-tónál

„A gyalogtúra során több kilátópontot érintünk, közben a megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, különleges élővilágával, érdekes növényeket és állatokat mutatunk be. Napnyugta után az éjszaka hangjaira figyelünk, lappantyúk szólnak, békák koncerteznek, ha szerencsénk van az aranysakálok vonyítását is hallhatjuk.” – olvasható Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság programajánlójában.

Fotó: knp.hu

A lappantyú talajon költő, éjszakai életmódú madár, táplálékát az éjjel aktív rovarok, lepkék képezik, melyeket röptükben kap el. Április második felében érkezik vissza költőhelyére, és augusztus végén, szeptemberben vonul. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

INFÓ Találkozó: 18.30 óra, Soltszentimre, benzinkút. Információ, jelentkezés: Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlása esetén lehet, a jegyet kérjük a túravezetőnek a helyszínen bemutatni (max. 20 fő) Táv: 3-4 km. Időtartam: 3-5 óra. További információ: knp.hu