Legkiválóbb családbarát hotelek

Mivel Magyarországon, a családbarát hoteleknél még nincs egységes minősítés, gyakorlatilag bárki használhatja a „családbarát” vagy „bébihotel” jelzőt. A gyakorlott családos utazók ugyan már pontosan tudják, hol, mire számíthatnak, a kevésbé járatos vendégeket azonban bőven érheti meglepetés. Például akkor, amikor kiderül, hogy a családbarátként reklámozott hotelben legfeljebb szerény gyermeksarokkal várják a palántákat, vagy a gyermekfelügyeletért minden esetben pluszban kell fizetni. Pedig ez a szolgáltatás egy valódi gyermekhotel esetében – legalábbis napi néhány órára – benne van az árban.

A folyamatos gyermekprogramok is mindig ingyenesek, miközben egy valamirevaló családbarát hotelben a hatalmas kert, a játszótér, a nyitott és fedett uszoda is alapkövetelmény. Az is természetes elvárás, hogy a babaágytól a pelenkázóig minden olyan felszerelés ingyen álljon rendelkezésre, ami a családosok utazását – és poggyászát – megkönnyíti.

Ausztriában és Németországban azért is magasabbak a vendégek elvárásai, mert arrafelé a családbarát sztenderdek már rég kialakultak. Németországban a jó másfél évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, ma már több mint 50 – német, osztrák, olasz, svájci és a Kolping révén magyar – önálló tagból álló Familotel lánc fektette le az alapkövetelményeket. A szolgáltatás minőségét a „Familotel korona” jelzi.

A kötelező elvárások:
– biztonságos családi nyaralás (például a szálloda legyen távol a nagy forgalmú helyektől, a szobák és a játékok feleljenek meg a legmagasabb minőségbiztosítási elvárásoknak, amit a német minőségbiztosító szervezet TÜV „OK for kids” jelzése garantál),
– a szálláshelyek feleljenek meg a családi igényeknek (például összenyitható szobák),
– különleges szolgáltatások a gyermekek és családok számára (ingyenes könyvtár, játszószoba, játszótér, medence),
– az étteremben minimum ingyenes reggeli, gyerekszék, színező és barátságos személyzet,
– ingyenes speciális szolgáltatások a csecsemők és a gyerekek részére (többek között gyerekújságok, gyermekülés, párologtató, babakocsi),
– gyermekfelügyelet és gyermekprogramok (a hét öt napján – min. 35 óra/hét – ingyenes gyermekfelügyelet a 3 évesnél idősebb gyerekek számára, különlegesen képzett személyzet, gyermekprogramok, fizetős bébifelügyelet este 6 óráig),
– nemdohányzó szobák.
Ausztriában a Kinderhotels szállodalánc, amely Ausztria mellett Bajorországban és Horvátországban is önálló partnerhotelekkel rendelkezik, az úgynevezett „Smiley”-k, vagyis mosolygós figurák száma szerint kategorizálja a hoteleket 3-tól 5-ig. A 4 Smiley alapelvárásai:
– a szálloda megfelel a 3 Smiley kategória elvárásainak,
– a forgalomtól teljesen elzárt játszótér, közvetlen és biztonságos kapcsolattal a szállodához, magas szolgáltatási színvonal uszodával vagy beltéri gyermekmedencével,
– tágas szobák és apartmanok, amelyek két alvó gyermek mellett is elegendő szabad teret biztosítanak, a bébifon minden szobában bekapcsolható, teregetési lehetőség a fürdőszobában és/vagy az erkélyen, a hálószobák elsötétíthetők,
– külön gyermekasztal, felügyelettel a hét 5 napján, gyermekitalbár legalább kétféle ivólével (10–20 óráig),
– a szálloda méretéhez mérten megfelelő nagyságú játszótér,
– szolgáltatások: bébi- és gyermekfelügyelet a hét 5 napján, egész nap, képzett szakemberek által (heti legalább 40 órában),
– programok: hetente legalább egyszer szervezett program az egész családnak bent vagy a szabadban – játszódélután, gyermek-divatbemutató, közös kirándulás és piknik stb. –, legalább két gyermek- vagy bébifelügyelő.
A házak szolgáltatásait független próbavásárlók vizsgálják. Aki nem felel meg az elvárásoknak, az kikerül a rendszerből.

Top 5 a régióban

Hotel Sonnenpark
Lutzmannsburg, Ausztria. Budapesttől 290 km. Minősítés: 4 csillag. Kabala figura: Sunny Bunny, a nyuszi.

A Hotel Sonnenpark közvetlen kapcsolatban áll Európa vezető gyermek- és bababarát fürdőjével, a Sonnenthermével, ahol 29 °C-os levegő és 36 °C-os meleg vizű babamedencék várják a családokat. Ingyenesen használhatók a járókák, játék autók, libikókák és a babakocsik. Alvóhelyiség, szoptatósarok, babakonyha, rácsos kiságy, pelenkázó, etetőkuckó, pelenkázójurta, gyermekhálószoba, törpekonyha, árnyékos kültéri fekvőhelyek állnak a kisbabás családok rendelkezésére. A Hotel Sonnenparkban 2 éves korig a Baby rész, a nagyobbaknak a Sunny Bunny Klub, valamint a szálloda körül elhelyezkedő parkban a gyermekjátszótér és biokert várja a vendégeket. A Sunny Bunny programok keretében a gyermekanimátorok naponta 15 órában, térítésmentesen állnak rendelkezésre: gyermek- és babafelügyelettel, plusz animációs programokkal babáknak, gyerekeknek és szüleiknek. A folyamatosan változó témahetek keretében mozgásprogramok, virágismeret, barkácsolás, játék és sütés-főzés várják a kis vendégeket. A közvetlenül a szálloda előtt található Rolling Area úthálózat kiindulópontja, amelynek sétáló-, kerékpár- és görkorcsolyaútjai a Sonnenland régión át, a jellegzetes barackfák, idillikus szőlőlugasok, kiterjedt mező- és erdőterületek, valamint meseszép burgenlandi falvak mentén vezetnek. Ingyenes kerékpár-és görkorcsolya-kölcsönzés a szálloda recepcióján. A szálloda halljában, a klub- és játékszobában biliárdasztal, PlayStation, internetsarok, a recepción kikölcsönözhető társasjátékok ígérnek további szórakozást.

Allgauer Berghof Familotel

Allgauer, Németország. Budapesttől 844 km, a bajor Alpokban, 1200 méter magasságban. Minősítés: öt „Familotel korona”. Kabalafigura: béka.
Fedett és nyitott medencék, sós fürdő, 600 négyzetméteres wellnessközpont, 1000 négyzetméteres fedett játszótér, napi 13 óra gyermekfelügyelet. Külön rész a babáknak – 80 négyzetméteres –, a gyerekeknek és a tiniknek. A nagyobbaknak a BanFroschi’s Happy Clubban többféle játék, modellvasút, játék konyha, a teraszon mini autópálya biztosít kellemes időtöltést. A tiniklubban asztalitenisz, asztalifoci, biliárd és mozi. Naponta indián-, lovagi és a kalózprogram, látogatás a farmon, lovaglás és modellezés.

Kolping Hotel Spa & Family Resort

Alsópáhok, Magyarország. Budapesttől 192 km. Minősítés: 4 csillag. Kabalafigura: Bobó, a víziló.

A szálloda a német Familotel lánc tagja. Tízhektáros parkjában többféle épület és szobatípus található: kétágyas szoba, családi apartman, bioház. Az árak legalább 99 szolgáltatást tartalmaznak. Gyermekbirodalma Bobóország, ahol mindennap, napi 7 órában várják a legkisebbeket. A játszóházban a gyerekek a szülőkkel, vagy képzett óvónőkkel játszhatnak. A játékbirodalomban pihenőszoba, babakonyha, szoptatószoba, pelenkázó, társalgó, kétszintes beltéri játszóház, főzősuli, barkácsműhely, uszodai játszóház várja a kicsiket. Az 1–3 év közötti apróságok számára mindennap, napi 3 órában biztosított az ingyenes gyermekfelügyelet. A kisebbeknek babajátszótér (rugós játékok, árnyékos homokozó, hinták, mászókák, ivókút, trambulin), az öt év felettieknek kalandjátszótér (kalandvár, kalóztorony, mászófal, függőhíd, hinták, csúszdák, madárfészekhinta), emellett erdei kalandpark, külső és belső medence nyújt élményt.

Reiter’s Avance Hotel

Bad Tatzmansdorf, Ausztria. Budapesttől 313 km. Minősítés 5 „Smiley” (4 csillag superior). Kabalafigura: Kasimir.

Saját termálfürdővel rendelkező, családi tulajdonú szálloda. A 6 hónapostól 12 éves korig biztosított gyermekmegőrzés időtartama meghaladja a heti 84 órát. A Kasimir’s Kids Worldben 2 hektáros külső játszótér, 200 négyzetméteres játszószoba található. A nagyobbaknak mozgásstúdió, tornaterem, új ifjúsági szoba, színház és mozi. A tiniklubban biliárd, asztali foci, tévé, színház, foci. A szabadtéren kosárlabda-, futball- és röplabdapálya, medence csúszdákkal, mászófal, trambulin és wigwam – hetente változó programok.

1. Baby&Kinderhotel

Trebesing, Ausztria. Budapesttől 603 kilométerre, Karintiában. Minősítés: 5 Smiley. Kabalafigura: kenguru.

Európa első bébi- és gyermekhoteljében három korcsoportra osztva, a gyermekhotel-akadémia által képzett 8 gyerekgondozó és programszervező gondoskodik a gyermekekről és csecsemőkről. Smiley-filmélmény, Hókusz-pókusz varázsiskola, wellness-szolgáltatások, baba- és gyermek -úszótanfolyamok, bel- és kültéri medencék – a vízi parkban százméteres csúszda. A babáknak saját felügyelőterület, legalább heti 10 órányi csecsemőfelügyelettel, bébi reggelizősarok, bébiőr, babakocsi-kölcsönzés, játszótér. Télen pezsgőfürdő és Smileys síiskola már 2 éves kortól. Gyerekműhely, legószoba, az érzékek szobája – hiperaktív gyerekek számára, Hubsi Hu kalózvilága, kétemeletes játéklétesítmény, gyerektanya állatsimogatással, festőtanfolyam, musicaloktatás, nagy kalandjátszótér indián faluval.

Legyél az első hozzászóló "Legkiválóbb családbarát hotelek" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*