Lélegzetelállító természeti élmény: a színes kavicsos McDonald-tó a Glacier Nemzeti Parkban

A híres tarka kavicsos McDonald-tó az USA Montana államában fekvő Glacier Nemzeti Park legszínesebb, leglenyűgözőbb és legnagyobb tava.

Ha a térképen szemrevételezzük, a tó úgy néz ki, mint egy szabályosan megrajzolt hot dog a zöldellő természet közepén. Méretei: 10 mérföldnyi hosszúságú, kb. egy mérföldnyi széles és 500 láb mély. Gyönyörű hegyek veszik körül, amelyek szélcsendes nyugodt reggeleken tökéletes képet nyújtanak az átlátszó víz tükrében, mintha csak egy Monet festmény jelenne meg előttünk.

glacier3

Az egyedülálló kavicsos tó megszületése hatalmas gleccserek több ezer éves természetátalakító munkájának és a talaj eróziójának következménye. Az átlátszó, tiszta vizű tó hatalmas tálként terül el a hegyek lábánál, tiszta vizét a tápláló McDonald folyócskából nyeri, a kis folyó pedig az olvadó friss, tiszta hóból kapja állandó utánpótlását.

Mivel a víz tükör-tiszta, jól láthatjuk a víz alatt és a part mentén is a különböző formájú és méretű színes, lapos, természetes rendetlenségben szétszórt kavicsokat. A tó, a tópart, az égbolt, a hegyek és a kavicsok együttese a színek kavalkádjával ajándékozza meg az oda látogatókat. Úgy néz ki, mint egy óriási színes halakvárium. A kavicsok sokféle színét az befolyásolja, hogy mekkora mennyiségben, milyen arányban van benne oxigén és vas. A zöld színű kövek kevesebb vasat tartalmaznak, a piros színűek pedig többet.

Legyél az első hozzászóló "Lélegzetelállító természeti élmény: a színes kavicsos McDonald-tó a Glacier Nemzeti Parkban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*