Magasságok és mélységek – hamarosan a mozikban az Erőss Zsolt-film

Erőss Zsolt 2013-ban szenvedett halálos balesetet a Himalája harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Kancsendzönga megmászása közben.

„2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.” – olvasható a hamarosan a mozikba kerülő film alkotóinak sajtóközleményében.

A Magasságok és mélységek a Nemzeti Filmintézet támogatásával a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőke látható, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja. Bemutató: 2022. szeptember 22.

Erőss Zsolt a valaha volt talán legnépszerűbb magyar hegymászónk. Sportkarrierjét 1990-ben kezdte, de már 1994-ben elnyerte a Hópárduc címet, amely elismerés azoknak jár, akik feljutottak a hajdani Szovjetunió összes 7000 méter feletti csúcsára. Huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, köztük a világ legmagasabb pontját, a Csomolungmát első magyarként. 2010-ben komoly baleset érte, amely után amputálni kellett az egyik lábát. Ez sem tántorította el azonban: művégtaggal folytatta a mászást. 2013-ban Kiss Péter hegymászó társával együtt életét vesztette a Kancsendzönga hegyen expedíció közben.