Maldív polgárai menekültek lehetnek

 Mohammed Nasheed, a Maldív-szigetek elnöke bejelentette, hogy ha nem áll meg a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedés, akkor a lakosságot még ebben az évszázadban ki kell menekíteni a szigetekről, és át kell telepíteni egy másik országba.

A felmérés szerint az elkövetkező száz évben a tengerszint várhatóan 59 centimétert fog emelkedni, ami így az atollok jelentős részét elöntené.

Nasheed elmondása szerint a lehetséges országok, melyek eddig felmerültek, azok Sri Lanka, India és Ausztrália.

„Ezek azok az országok melyekről beszéltünk, habár hivatalosan még nem feltétlenül egyeztettünk ezekkel a kormányokkal” – mondta.

„Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy az ausztrálok és minden gazdag ország megértsék, ez egy olyan esemény, amire eddig még nem volt példa” – nyilatkozta a The Saturnday Age-nek.

Maldív már félretett egy nagyobb összeget arra az esetre, ha a tengerentúlon kellene vásárolnia maguknak földterületet és finanszíroznia kellene az ország 350.000 lakosának áttelepítését.

Az 1192 szigetből 14-et már kénytelen volt elhagyni a lakosság, köszönhetően az óceán eróziójának.

Az Indiai-óceán nemzetei, és köztük a Maldív-szigetek, az egyik leglátogatottabb úti cél a nyaralni, illetve pihenni vágyóknak, és különösen népszerű a nászutasok körében, a szemkápráztató fehér homok és az átlátszó, türkizkék vize miatt.

forrás: The Age

Legyél az első hozzászóló "Maldív polgárai menekültek lehetnek" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*