Már hidrogénvonatok is robognak Németországban

Forrás: Alstom

Csak gőzt és kondenzvizet bocsát ki a világ első, teljes mértékben hidrogén-meghajtású vonata, miközben szinte hangtalanul suhan a síneken: forgalomba álltak az első ilyen szerelvények Németországban – írta az Energiaválasztó Hírek.

A cikk szerint még 2012-ben határozta el a német Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) vasúttársaság, hogy keresnek valamilyen alternatívát a dízelvonatok kiváltására. Ez hatalmas lendületet adott a fejlesztéseknek, és a projekt mostanra érett be. Az Alstom által gyártott, 100 százalékban hidrogénnel meghajtott Coradia iLin vonatok ugyanis a napokban álltak forgalomba egy alsó-szászországi vasútvonalon. Összesen 14 üzemanyagcellás szerelvény suhan mostantól szinte hangtalanul a síneken, miközben csak gőzt és kondenzvizet bocsátanak ki.

A szerelvények a Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde és Buxtehude településeket összekötő vonalon fokozatosan váltják majd ki a dízelüzemű vonatokat. Hatótávolságuk 1000 kilométer, így egy töltéssel egész nap tudnak közlekedni.