Még sebesebb mobilinternet, még nagyobb lefedettség

A megállapodás értelmében a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország közösen üzemelteti és fejleszti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát Budapest kivételével az egész országban.
A hálózatmegosztás révén az érintett ügyfelek kétszer nagyobb kínált sebességű mobilinternet-szolgáltatást vehetnek igénybe, illetve a kevésbé ellátott területeken élők előbb juthatnak gyors mobilinternethez. A sebesség emelkedése és a lefedettség növekedése a következő hónapokban fokozatosan történik majd meg.
A hálózat közös üzemeltetése a szolgáltatók és ügyfeleik közötti kapcsolatot, illetve a szolgáltatók versenyét a kiskereskedelmi piacon nem érinti.
A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország együttműködési megállapodást kötött 4G hálózatuk közös fejlesztésére és üzemeltetésére a 800 MHz-es frekvenciatartományban, amely a fővárost kivéve Magyarország teljes területét érinti. A megállapodás alapvető célja a 4G lefedettség és 4G alapú mobilinternet-szolgáltatás mielőbbi biztosítása a Telekom és a Telenor vidéken élő ügyfelei számára. A 4G hálózattal már eddig is lefedett területeken, elsősorban a városokban pedig tovább javul a szolgáltatás minősége és elérhetősége.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók ügyfeleiknek a 800 MHz-es 4G hálózaton a jövőben fokozatosan, kétszer nagyobb kínált sebességet tudnak biztosítani az összevont 20 MHz-es sávszélességű frekvenciablokkon, mint a külön-külön rendelkezésükre álló 10-10 MHz-es frekvenciablokkokon. A megállapodás eredményeképpen az érintett vidéki lakosok hónapokkal vagy akár egy évvel korábban élvezhetik a 4G technológia és a jobb lefedettség előnyeit, mint például a nagyobb le- és feltöltési sebességet, vagy a szakadozásmentes videolejátszást. A közösen üzemeltetett 4G hálózaton a mobilinternet szolgáltatás az érintett régiókban mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyszerre elérhető lesz, akik így több szolgáltató ajánlatai közül választhatnak, mint korábban.
A megállapodás értelmében a közösen kialakított kiépítési terv alapján – Budapest kivételével – a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. A megállapodás részeként a szolgáltatók a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltató részére bérbe adják. A frekvenciák bérbeadásáról szóló szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jóváhagyta. A két vállalat a közöttük létrejövő együttműködési megállapodásokról a Gazdasági Versenyhivatalt tájékoztatta.
A nemzetközi viszonylatban már elterjedt együttműködési forma Magyarországon most valósul meg elsőként. Az együttműködésnek köszönhetően a Telekom 2015 végére a korábban bejelentett 93 százalék helyett várhatóan 97 százalékra, a Telenor pedig 95 százalékra növeli az országos kültéri lakossági 4G lefedettségét.

Legyél az első hozzászóló "Még sebesebb mobilinternet, még nagyobb lefedettség" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*