A megannyi csodát rejtő Bermuda

Fotók: pixabay.com

Bizonyára mindannyian hallottunk már a Bermuda-szigetekről, ahol olykor rejtélyes körülmények között vész nyoma a hajóknak és a repülőknek. Az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoport jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe, amely mintegy 150 szigetből és 200 korallzátonyból áll.

Bermuda éghajlata szubtrópusi, telei általában enyhék, de nyáron ritkán emelkedik a hőmérséklet 30 °C fölé, a levegő nehéz és párás. Érdekesség, hogy a szállodák egy része úgynevezett Hurricane Guarantee-val foglalható, azaz ha a tervezett utazás kezdetétől számított 3 napon belül a sziget 300 kilométeres körzetében hurrikán halad el, akkor a szállás kötbérmentesen lemondható. A szigetcsoport a felfedezőjéről, a spanyol Juan de Bermúdezről kapta a nevét, fővárosa, Hamilton pedig Bermuda egyik kormányzójáról, Sir Henry Hamiltonról lett elnevezve.

A Bermuda északkeleti csücskében található, 2000-ben a világörökség részévé nyilvánított St. George városát 1612-ben alapították. A település brit hatást tükröző utcái 1-2 szintes, pasztell házakból állnak. A várostól nem messze található a Szent-Katalin erőd, amely a Bermuda-szigetek leglátványosabb építménye.

A főváros, Hamilton közelében fellelhető a látványos cseppköveiről híres Crystal-barlangrendszer, amelyet 1905-ben fedeztek fel, és 36 méterrel a föld alatt található. Ha ellátogatunk a Bermudára, ez a hely biztosan kihagyhatatlannak számít.

Hasonlóan kihagyhatatlan a Flatts Village-ben nyílt BAMZ (Bermuda Aquarium, Museum & Zoo) is, amely Bermuda tengeri élővilágát mutatja be. A leggyönyörűbb részét a több mint 500 köbméteres akvárium képezi, amelyben egy korallzátony mása található, számos halfélével. És ha esetleg nem lenne elég fentről megnézni, megtekinthető egy plexibuborékban is, ahol a víz alá merülve van lehetőség  a gyönyörűen kialakított élővilág megcsodálására.

A szigetcsoport nyugati területén fekszik a brit haditengerészet egykori bázisa is, amely mára már hatalmas utasszállító hajók kikötőjévé vált. Számos kézműves bolt mellett a Bermudai Nemzeti Múzeum és a Dolphin Quest is itt található.

A Blue Hole Park és a Walsingham Természetvédelmi Területen közel 5 hektáros területén valódi esőerdő várja az utazókat: barlangok, mangroveerdő, túraútvonalak. A névadó Blue Hole egy kristálytiszta, mélykék tavacska, amelyben meg is lehet mártózni.

A szigetcsoport a golfozók paradicsomaként is szolgál, az egész világon itt a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó golfpályák aránya. Ezen kívül Bermuda kiváló hely a búvárkodásra is, mivel nemcsak gyönyörű korallzátonyokkal és különleges élővilággal rendelkezik, de több mint 400 hajóroncs is található a vízfelszín alatt. A strandolók itt rózsaszín homokot találhatnak a tengerparton – egy különleges egysejtű héja okozza ezt a színt.

Ám mindezek mellett Bermuda gasztronómiája is különleges. A népszerű codfish reggelit főként vasárnap szokták enni. Ez a fogás párolt, sózott tőkehalból, illetve főtt burgonyából, hagymából, szeletelt banánból, keményre főtt tojásból és avokádóból áll. De a helyi halkrém is egy igazi bermudai specialitás: a tenger gyümölcseinek aromás keveréke, amely gyakran tartalmaz burgonyát, paradicsomot, hagymát, sárgarépát, zöldpaprikát és zellert.

Sági Kilia Klaudia

Legyél az első hozzászóló "A megannyi csodát rejtő Bermuda" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*