Miami csodahajója vízre szállt

A tavaly debütált, új hajóosztályt teremtő Norwegian Breakaway kifejezetten a New York-i piacot célozta meg szolgáltatásaival, külső dizájnjával. Ikertestvére, a most vízre bocsátott Norwegian Getaway, Floridából a kelet-karibi szigetvilág felé indulva, Miami legnagyobb, egész évben közlekedő luxus óceánjárója lesz.

Az Utazó ezúttal is első útján próbálhatta ki az újításairól híres hajótársaság, a Norwegian Cruise Line legújabb ékességét, amelynek orrát a floridai bázishoz igazodva – a szabadságszobor és a felhőkarcolók helyett –, stílszerűen a napsütéses hullámok hátán úszó sellő díszíti. De más is utal arra, hogy ez a hajó a hideg észak helyett a meleg délről indul útjára. A Breakwayhez hasonlóan, a hajó orrában, itt is a teljes diszkréciót ígérő The Haven emeletrész várja hatalmas lakosztályokkal, lounge-zsal a leggazdagabb, az extra kényelemért és saját személyzetért nem keveset fizető vendégeket. A különbség csak annyi, hogy amíg a New Yorkból induló hajón a Haven napozója és apró medencéje fedett, a napos Floridából induló Getawayen nyitott. A lakosztályok azonban egyformák: a legnagyobban a tágas nappali, a hálószoba és a külső terasz mellett hatalmas fürdőszoba áll. Méretes masszázskádjából és zuhanyozójából – újdonságként az óceánjárók világában –, az üvegfalon át, egyaránt parádés kilátás nyílik az óceánra.

A luxus kényeztetés persze jó dolog, de a hajón a legkisebb, egyszemélyes – ez is NCL újítás –, ablaknélküli szobák, a stúdiók vendégei is (a Haven kivételével) pontosan ugyanazokat az élményeket élhetik át, mint amelyeket a legtöbbet fizető utasok. Élmények pedig bőven akadnak a most debütáló hajón, melynek fedélzetére lépve az új fa, festék és bőr illata biztosítja a maximális tisztaságérzetet. Ami persze később is garantált az óceánjárón, ahol napról napra folyamatosan tisztítanak szobát, folyosót, üvegportált. A higiéniára pedig nemcsak azzal ügyelnek, hogy mindenütt található kézfertőtlenítőt cseppentő gömb, hanem azzal is, hogy a büfé étterem előtt még csapokat is találhatunk. A toalettben pedig kis tábla ajánlja, hogy kézmosás után papírtörlővel fogjuk meg a kilincset.

Szóval a higiéniával nincs gond, ahogy semmi mással sem. A hatalmas hajó, amelyen az óceánjárók többségétől eltérően 13. emelet is van, parádés büfé éttermi felhozatallal várja reggeltől éjjelig a vendégeket. Délidőtől a pultokon a megszokott sültektől kezdve az olasz, a mexikói, az indiai és a japán fogások mellett – visszaadva a műfaj becsületét –, hihetetlenül finom burger húsok várják, hogy az üvegfallal elválasztott éttermi rész hangulatos asztalaihoz vigyük őket. A legcsaládiasabbak azonban a bejáratnál található, fordított U alakú, emelt asztalok, amelyek körül egymás alá függesztve, régies, kékfestésű tányérok sorakoznak az üvegvitrinben.

A sörösök már abból is azonnal rájönnek, hogy a hajó amerikai, hogy a kínálat része az arrafelé népi italnak számító Bud, amit 3.3-as mutatós fém „üvegben” hoznak az asztalhoz. Az Európától mért gasztronómiai távolságot jelzi az is, hogy a süti osztály egyik legfantasztikusabb darabja egyszerűen csak „német” szeletként van megjelölve a pult mögött. A választék édességfronton is kiváló, az „i”-re pedig a tekert csokifagyis automata teszi fel a pontot.

De persze van itt főétterem étlappal és ínyenc menüvel a Norwegian által bevezetett freestyle módon – vagyis ültetési rend és időkorlát nélkül, hiszen a hajón mindenki akkor és szinte azt csinál, amit szeretne. Ráadásul az úgynevezett különleges éttermek, presszók kivételével ez benne is van az árban. (Ha nem akarjuk az alapitalokat inni, az italbérletre is érdemes befizetni.) Persze, miközben az átrium rész egyik emeletét betöltő O’Sheehan’s ír kocsmába még „csak úgy” is van esélyünk arra, hogy helyet kapunk, a rendkívül népszerű különleges éttermekbe: a churrascariába, a szusi bárba és az olasz, illetve japán étterembe, valamint a jégbárba még a hivatalos felár ellenére is csak akkor jutunk be, ha előre befoglaljuk helyünket. Ami nem árt a színház esetében sem, ahol esténként kétszer kerülnek színre a broadway-színvonalú musicalek. No és persze jó előre kell lefoglalni a helyet a hagyományos revüszínházak világát a modern technikával ötvöző Illusionariumba is, ahol minden adott ahhoz, hogy képzeletünk varázslatos utazásra induljon.

A programok kapcsán még nem beszéltünk a medencevilágról, a hatalmas csúszdaparkról, a sport lehetőségekről, a mászófalról és a nagy vizeken először megjelent kalandparkról. Amelynek oszlopai között hevederrel mászhatunk és kötélcsúszdázhatunk egészen az óceánon először a hajó testén kívül, kissé a víz fölé nyúló gerendáig.

De persze a kevésbé sportosak és bátrak is bőven megtalálják a nekik valót a cruiserek „földjén” egyedüli, külső éttermi passzázson a Waterfronton. Vagy a TLC-csatorna sztárcukrászának számító Buddy Valastro nevéhez kötődő Carlo’s Bakeryben – ahol csillagászati áron mérnek mindent. Netán a többemeletes átrium hatalmas ledfalánál, amelyen folyamatosan hangulatos vetítések szórakoztatják a közönséget, amelynek tagjai esténként kiváló koncertek részesei is lehetnek.

Ha pedig már „élesben” utazunk, ott vannak a csodálatos állomások is, köztük a King’s Wharf, Bermudán, ahol biztosan elfeledjük esetleges búnkat, bánatunkat.

Kocsis Erika

Legyél az első hozzászóló "Miami csodahajója vízre szállt" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*