Megkezdődött a busójárás Mohácson

Busó a mohácsi busójáráson MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az idei évben rekordszámú, mintegy 1300 maskarás űzi el a telet a mohácsi busójáráson, amely február 23-án, kisfarsangkor vette kezdetét. 

Az résztvevők szórakoztatásáról 45 busócsoport 1150 busója és 150 egyéb maskarása gondoskodik, de emellett a fesztivál idejére 350 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti városban árusításra – mondta Hegedűs Emese, az esemény egyik főszervezője az MTI-nek.
Mint kifejtette, a busójárás hat napja alatt mintegy 33 helyszínen reggeltől estig csaknem nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

Mohács, 2017. február 23. Busók a mohácsi busójárás elsõ napján, kisfarsangkor a Széchenyi téren 2017. február 23-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Busók a Széchenyi téren 2017. február 23-án
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokacbál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

Englert Antal, busómaszkfaragó népi iparművész mohácsi műhelyében 2017. február 23-án MTI Fotó: Ujvári Sándor

Englert Antal busómaszkfaragó népi iparművész mohácsi műhelyében 2017. február 23-án
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Idén tizedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozat keretében a nemzetközi dudástalálkozót a Kanizsai Dorottya Múzeumban – hangsúlyozta.
Hegedűs Emese kiemelte, hogy Mohácson ad közös koncertet Szörényi Levente és a Vujicsics együttes, színpadra lép még Herczku Ágnes, a Söndörgő együttes, a Vizin és a Poklade zenekarok, valamint az Alma együttes.

Felhívta a figyelmet, hogy a fő programokat február 26-án, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.

A látogatók tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás is segíti. Az először a tavalyi busójáráson használt applikáció a http://mohacsapp.hu/ honlapon elérhető – jelezte Hegedűs Emese.
Az alkalmazás napi bontásban tartalmazza a rendezvénysorozat összes programját, navigációs részlege segít a látogatóknak a helyszínek megközelítésében, illetve megjeleníti a használója közelében található programokat is.

Legyél az első hozzászóló "Megkezdődött a busójárás Mohácson" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*