Megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Alcsúti Arborétum Fotó: Forrásy Csaba

Az Alcsúti Arborétumban idén február 18-tól előreláthatólag 4-5 héten keresztül csodálhatja meg minden látogató a tavaszt hirdető hóvirág káprázatos virágmezőit.

A hóvirág története egészen háromezer évre nyúlik vissza, ugyanis Homérosz eposzában az Odüsszeiában is szerepelt ez az apró kis virág, amikor is Hermész  varázsfüvet adott Odüsszeusznak, ami hatástalanította a mérget, melyet Kirké istennő a hős borába kevert. Ez a gyógynövény, amely immúnissá tette Odüsszeuszt a méreg okozta amnéziával szemben nem volt más, mint a hóvirág.

A hóvirág (Galanthus) az Amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. Mintegy 75 faja és fajtája ismert, mind fehér színű. Nálunk a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii), valamint a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is. A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk az üde és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére.

Az Alcsútdobozi Arborétum 40 hektáros természetvédelmi területén nyíló több ezer hóvirág évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért érdemes hétköznapra tenni a látogatást, mert hétvégenként esetleg hosszú sorokkal szembesülhetünk. A hét minden napján 10 – 16 óráig várják a látogatókat.

A hóvirágmező teljes pompájáról és a várható virágzás állapotáról az arborétum Facebook oldalán folyamatosan értesítik az érdeklődőket.

A hóvirág 2005 óta védett növény, melynek természeti értéke 10.000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.