Megkezdték évenkénti vonulásukat a hortobágyi madarak

 A nagyszámú darucsapat – ősszel közel 100 ezer daru töltött viszonylag hosszabb időt a Hortobágyon – ezúttal néhány nap alatt átvonult a Hortobágyon, és már meg is érkezett az észak-baltikumi, finnországi költőhelyekre.

Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint megérkeztek a pusztára a fehér gólyák, és kezdik elfoglalni költőhelyeiket. A park és az E-on áramszolgáltató szakemberei pénteken 8-10 elektromos távvezetéket tartó oszlopon ellenőrizték a gólyafészkek állapotát: ezzel a park területén befejeződött az oszlopokon lévő gólyafészkek helyreállítása, illetve megemelése.

Bár kislibákat vezető nyári ludat még nem láttak a szakemberek az idén, már a végéhez közeledik a nyári ludak költése, ami az időjárási körülményeket tekintve akadálytalan volt – jegyezte meg Kapocsi István. Elmondta azt is, hogy végéhez közeledik a parti madarak – pajzsos cankó, nagygoda, piros lábú cankó – vonulása a vízpartokra, a sekély vizes területekre.

Közlése szerint nagy a szárazság a pusztán, sok csapadék hiányzik, ezért a parti madarak életfeltételeit mesterséges árasztással próbálják javítani. A Zám puszta területén található Halas-fenék nevű mocsárnál például 400 hektáros területen folyik az árasztás.

Ilyenkor a növényzet – gyékény, nádas – visszaszorítására nagyon fontos a parti sáv legeltetése – mondta az igazgatóhelyettes. –
Ezeken a parti területeken jelenleg 400 szarvasmarha és szaporulata legel, de ahol megindult a fű növekedése, ott megkezdődött a juhok kihajtása is a gyepekre.

Legyél az első hozzászóló "Megkezdték évenkénti vonulásukat a hortobágyi madarak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*