Egészen új képek a Titanic roncsáról

 Az elsüllyedt óceánjáró megtalálására számtalan expedíció indult, végül 1985-ben bukkantak rá. Azóta folyamatosan indítanak merüléseket a roncshoz, de mindeddig nem készült olyan átfogó feltárás és fotópublikáció, mint a National Geogrpahic-é. Több ezer fotót készítettek a kettétört hajó roncsairól és a környező törmelékekből, majd ezekből a fotókból, több nagy fotómozaikot raktak össze, így a jóvoltukból most bárki megnézheti egyben a hajóorr, illetve a tat megmaradt részét is.

Az 1997-es filmből híressé vált hajóorr

A feltárás szerint az orr rész, és az ottani kabinok a mai napig meglepően jó állapotban vannak, ellentétben a 600 méterrel távolabb található hajótattal. A hajó hátsó része, borításának közel felét a nagy sebességgel való süllyedés miatt elvesztette, emellett a becsapódás erejétől szinte teljesen összepréselte a mintegy 8 emeletet.

A pontos feltérképezése és dokumentálása azért is volt jelentős tett, mivel a mérések szerint a roncs korrodálódása, a rajta megtelepedett baktériumoknak köszönhetően egy-két évtized múlva olyan stádiumba juttatja a hajót, hogy az saját súlya alatt fog összeomlani, így az elkövetkező generációk már aligha láthatják így a világ egykori legnagyobb mozgó járművét.

A robotok eredetileg azért készítették a képeket, hogy azokkal később elkészíthessek a Titanic teljes, 3D-s, virtuálisan bejárható változatát.

A hajótat  és a propellerek

Az idén 100 éve hullámsírba szálló hajó roncsát 21,2 kilométerrel messzebb találták meg, mint amilyen koordinátákat a hajó rádiósai segélykéréskor megadtak.

A Titanic 1912. április 10-én indult el Southampton kikötőjéből, hogy 6 nappal később, április 16-án kiköthessen New Yorkban. Azonban április 14-én este, kb. 23.40-kor jéghegynek ütközött, majd 15-én hajnalban végül elnyelték a hullámok. A fedélzeten tartózkodó személyzet és a 2207 utas közül csupán 705-en élték túl a szerencsétlenséget.

A hajóorr…

…és a tat felülről.

A hajóroncsról készült felülnézeti képeket egyben itt tekintheti meg.

.

A katasztrófát a siedtség okozta

A baleset fő okaként leginkább a sietség okolható, mivel a Titanic tulajdonosa, a White Star Line társaság kötelezte a kapitányt, hogy 16-án, délután 5 óráig mindenképpen érkezzen meg New Yorkba, így, ezzel a korai érkezéssel is még nagyobb hírverést biztosítva a hajónak. Emiatt kényszerült Smith kapitány arra, hogy teljes sebességgel haladjanak folyamatosan, ahogy arra is, hogy a biztonságosabb, délebbre fekvő útvonal helyett, az északabbi rövidebb, ugyanakkor jéghegyeket nagyobb arányban tartalmazó útvonalon menjen.

A Titanic a mai napon ünnepli első és egyben utolsó indulásának 100. évfordulóját.

Két megmaradt motor a hajóról

Legyél az első hozzászóló "Egészen új képek a Titanic roncsáról" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*