Megújul a sümegi vár

Az alapkő letételével a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megkezdődtek a sümegi vár fejlesztési munkálatai.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 19 kastélyunk és 15 várunk, összesen 60 milliárd forintból nyeri vissza régi szépségét a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában. A sümegi vár Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója, amelynek további rekonstrukciós fejlesztésével az épített örökségi helyszín virágkorának képe állítható helyre. A program keretében egyszerre valósul meg a műemléki értékek megőrzése és hiteles bemutatása, valamint a vár négyévszakos kínálatának továbbfejlesztése következtében a szezonalitás csökkentése.

Az eseményen Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a sümegi erősség történetét. A veszprémi püspök tulajdonát képző sümegi vár első említése 1318-ból maradt fenn, azonban a vár magja, egy lakótorony már 1290 után felépülhetett – mondta el Dr. Virág Zsolt.  Vetési Albert püspök idejében emelték a belsővár északi szárnyát, amelyhez egy kápolna is csatlakozott. Ifjabb Vitéz János korában épülhetett ki a nagy kiterjedésű külsővár. A török időkben, Veszprém 1552. évi eleste után Sümeg püspöki székhely lett, ezért szükség volt a püspök és udvara állandó itt-tartózkodását lehetővé tévő épületek felhúzására, illetve a vár védelmének korszerűsítésére. Jelentősebb építkezések folytak Kövessy András, Liszthy János, Széchényi György, Sennyey István, valamint Széchényi Pál püspök idejében. Érdekesség, hogy a sümegi várat soha nem foglalták el az oszmán csapatok – hangsúlyozta Dr. Virág Zsolt.

A Rákóczi-szabadságharcban még szerepet játszott az erősség, a császári csapatok 1720 táján hagyták el a használhatatlanná tett várat, felszerelését elvitték. A 18. század második felében a romok egy részét elhordták építkezésekhez. Dr. Virág Zsolt kiemelte, hogy a Nemzeti Várprogram keretében átfogó koncepció készült a vár teljes helyreállítására és komplex élményturisztikai hasznosítására. Ennek első ütemeként megtörténik a külső udvar keleti épületszárnyának helyreállítása. Az újjáépített emeleti terekben élményalapú vártörténeti kiállítás kap helyet, a 16. századi váréletet bemutató animációkkal, makettekkel. A földszint helyiségeiben az eredeti funkciónak megfelelően a kovácsműhely, a sütőház, a pék szobája, a reneszánsz kori konyha, a szakács szobája, valamint az udvarbíró szobája enteriőr-rekonstrukciói készülnek el, ezek a helyiségek a rendezvények idején használatba kerülnek. Ebben a szárnyban kap helyet a várkávézó és az ajándékbolt is. Rendkívül fontos, hogy a 2020-as években már egy hegyen magasodó vár belső tereiben is szinte ugyanolyan minőségű és atmoszférájú, ugyanolyan technikai felszereltségű kiállítás valósítható meg, mint egy nagyváros belvárosi kiállítóhelyén.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy a sümegi vár hiteles műemléki látképének egységes fejlesztése valósul meg a projekt keretében, ami a turisztikai szolgáltatások bővítését és a kiállításanyag bemutatásához szükséges zárt terek kialakítását is lehetővé teszi.  A látogatók számára izgalmas, zárt, történelmileg hű kiállítási terek jönnek létre a programnak köszönhetően. A hosszú távú fejleszthetőséget is figyelembe véve a vár keleti szárnyában található épületek tömegrekonstrukciója (kaszárnya, Várnagyi-ház, középkori konyha, Csabi-torony, ciszterna) valamint az észak-keleti gyilokjárók építése valósul meg. A kaszárnya, a Várnagyi-ház és a középkori konyha egységes kialakítása visszaadja az élő vár környezetét, a Csabi-torony biztosítja az átjárást az észak-keleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között. A gyilokjárók kiépítése a keleti oldal felől kiegyenlítik az új fejlesztések épülettömegének átvezetését a vár középpontjától a Rendeki-toronyig. Így a jelenleginél egységesebb, a történelmi hitelességhez közel álló és turisztikai szempontból jól használható, költséghatékonyan üzemeltethető terület jön létre a várban. A vár területén látható állandó kiállítások bővülnek és új tárlatok is nyílnak a fejlesztés keretébe.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetésével összhangban előreláthatólag június 20-án megnyitnak a NÖF Nonprofit Kft. üzemeltetésében működő örökségvédelmi épületek, amelyek az egészségügyi előírások betartása mellett lesznek ismét látogathatók.