Megújul az ország legszebb angolparkja

 A XIX. századi klasszicista stílusú Festetics-kastély, amit Pollack Mihály tervezett, 300 hektáros parkkal büszkélkedhet. A kert szándékosan nem francia mintára épült, a fák, cserjék és tisztások elrendezésében semmilyen szabályosság nem fedezhető fel, megfelel az angolkert hagyományainak. A II. világháború után a kastély épületébe gyermekotthon költözött, a területen focipályát alakítottak ki, úszómedencék épültek, ráadásul az akkoriban betelepített tölgyek ma már hatalmas fák. A felújítás fontos része a felesleges növényzet kiirtása, és a tájidegen elemek elbontása.


………..

A legnagyobb problémát a park vízrendszere okozza, a Parktó helyreállítása elkerülhetetlen. Több mint százezer köbméter iszapot kell kikotorni ahhoz, hogy történelmi hitelességgel visszaállíthassák a park eredeti vízrendszerét, elejét véve az áradások okozta pusztításnak. 11 gyalogoshidat, több mint 3 km hosszú sétautat építenek. A kertrégészeti feltárásokon már túljutott a projekt, jelenleg az engedélyeztetések folynak.


……….

Hamarosan a látogatók eredeti pompájában csodálhatják meg Közép-Európa egyik legszebb kastélyparkját. Kár, hogy az egykor sebb időket látott, legendás kastély felújítására jelenleg nincs pénz, és igazán jó hasznosítási ötletek sem. Kérdéses, hogy a rekonstruált park jelent-e majd akkora vonzerőt, hogy turistacélponttá váljék a 700 lelkes település. Hosszú távon csak a kastéllyal együtt lehet igazán vonzó célpont, ahhoz hogy a beruházás megtérüljön, el kell érni – és meg kell teremteni a feltételeket hozzá –, hogy a turisták minimum egy éjszakát eltöltsenek e kedves, de legtöbbünknek ismeretlen falucskában.

Legyél az első hozzászóló "Megújul az ország legszebb angolparkja" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*