Apró csodák a boldogsághoz

A világhírű Kitzbüheltől 6 kilométerre, Salzburgtól délnyugati irányban 85 kilométerre fekvő, bájos kis tiroli község, Kirchberg volt az úti célunk. A színhely egy kellemes, négycsillagos superior szálloda, a Hotel Elisabeth (www.hotel-elisabeth-tirol.com). A Walch család tulajdonában lévő szálloda a szolgáltatások tökéletes összhangjában biztosítja vendégei számára a boldogság érzését. Még be sem léptünk a szobánkba, máris természetközeli élmény ért bennünket. A folyosót varázslatos cirbolyafenyő-illat lengte be, köszönhetően a faajtóknak és a faborításoknak. Mivel egy kellemes illat mindig pozitív érzéseket vált ki az emberben, a szobánkba már mosolyogva léptünk be. A modern bútorok, dekorációs elemek, kiegészítők többsége az alpesi fenyőerdők fáiból készült. A Walch család hittel vallja, hogy a fa egészséges klímát teremt, pozitívan befolyásolja a szívműködést. Egyszerre hat nyugtatóan, ugyanakkor pezsdítően is a testre, a szellemre és a lélekre. Ennek szellemében költözött be a szállodába a természet, hogy méltó módon gondoskodjon a terek egészséges klímájáról és a vendégek egészséges életmódjáról. A legrégebbi épületrészt idén újították fel, alapanyagul pedig az 1820 méteres tengerszint feletti magasságban élő – már említett – cirbolyafenyőt választották. Az 500-700 évig élő nemes fafajta különlegessége, hogy a felhasználásával készült bútorok, tárgyak egy életen át megőrzik illatát. A mondás szerint aki csak egyszer is beszippantotta ezt, soha többé nem feledi el.


A Hotel Elisabeth

Étkek a saját gazdaságból

Mivel a csúcsgasztronómia alapköve a minőségi alapanyag, a szálloda tulajdonosai megalapították saját állatgazdaságukat, sajtgyártó üzemüket és cukrászatukat, hogy a garantáltan kiváló minőségű élelmiszerekkel az étkezés minden elemében az egészséges táplálkozást szolgálják. Mindezt úgy, hogy a hotel séfje a tradicionális osztrák konyha és a legújabb nemzetközi trendek elemeit ötvözve alkot ízletes ételsorokat a kiváló minőségű alapanyagokból.

A saját sajtgyártó üzemben tett látogatásunk alkalmával megbizonyosodhattunk arról, milyen kényeztetést ígér az, ha egy szálloda „saját kezébe” veszi az alapanyagok előállítását. Nemcsak a látvány volt rendkívül kellemes, hanem az itt készülő – és a reggelihez feltálalt – egyedi sajtok, valamint a virágmotívum-nyomattal díszített házi vaj íze is. A kis üzemet egy klasszikus alpesi faházikóban, a csörgedező patakokkal, apró vízesésekkel szegélyezett hegyi út végén, egy domboldalon alakították ki. Bent óriási üstökben dolgozták fel a saját tehenészetből származó, frissen fejt tejet, amit a látogatók egy üvegfalon keresztül figyelhetnek meg. Mindeközben kint a kemencében sült a házi rozskenyér, szemben pedig a zöld pázsitszőnyeggel borított hegyoldalon legelésztek a tehenek. Itt tudtuk meg, hogy a zene nemcsak az emberekre van kedvező hatással, hanem a tehenekre is, akik a kellemes, lágy zene dallamaira több tejet adnak. A tejtermékek mellett készítenek kolbászokat és különböző lekvárokat is, amiket ebben a leginkább látványüzemnek és kóstoló-pihenő háznak nevezhető épületben meg is vásárolhatunk. Miután végigkóstoltuk a sajtkínálatot, megismertük a fügelekvár különleges ízvilágát, természetesen jól be is vásároltunk a mindenféle „E” adalékanyagtól és ízesítőtől mentes alpesi élelmiszerekből.


A sajtkészítő üzem

Természetes életerő

A vidék sajátossága, hogy a vakítóan kék ég, a buja zöld mezők és erdők, a romantikus völgyek, a csörgedező patakok, az apró vízesések és a hegyek lélegzetelállító látványa a természet életerejével tölti fel a vendégeket. Tirol igazi alpesi tartomány, amely több, mint síparadicsom. Minden évszakban más és más élményt kínál az utazóknak és a sportok szerelmeseinek. Kitzbühel-Kirchberg síterepe, a világhírű Hahnenkamm óriás-műlesikló pályával, Ausztria egyik legkedveltebb síparadicsoma. Télen 168 kilométernyi pályarendszer, különböző nehézségi fokozatú sípályák, 52 modern kötélpálya és egy snowboard-tereppark garantál itt mindenkinek határtalan síélményeket. Tavasztól őszig viszont kerékpározhatunk, fantasztikus gyalog- és nordic walking túrákat tehetünk – a szálloda is szervez ilyen programokat. Úti célként ebben az évszakban is választhatjuk az 1790 méter magas Hahnenkamm-csúcsot, ahová a gondolával is feljuthatunk.


Kilátás a gondoláról

A kellemes séta után elfogyaszthatunk egy tradicionális tiroli ebédet a Berghaus Tirol hüttében (alpesi házban), majd egy meseszép hegyi úton juthatunk vissza Kitzbühel városába, miközben a hegyoldalról a páratlan szépségű kilátásban gyönyörködhetünk. Itt még a boldogtalan ember is szinte biztosan elfelejti minden búját-baját, oly mértékben ejti ámulatba a természet különleges szépsége az arra járót. Ráadásul az elsősorban sportrendezvényeiről világhírű Kitzbühel is tartogat kellemes meglepetéseket. A történelmi városközpont középkori hangulatú utcáit elegáns üzletsor szegélyezi, amit modern éttermek, kávézók törnek meg. Az alpesi klíma kedvez a növényeknek, így akármerre nézünk, több évszakon át, mindenhol virágeső színesíti az utcákat. Télen pedig a hólepel varázsolja mesebeli tájjá a vidéket.

Vitális élményvilág

A szállodába visszatérve, a három szinten elhelyezkedő, 2000 négyzetméteres Vital Oase spa- és wellnessközpontban leltünk valódi oázisra. Az ide betérők a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat kiélvezve, álomszép környezetben adhatják át magukat a testi és lelki kikapcsolódásnak. Van itt masszázs- és kezelőrészleg, komplex szaunavilág, míg a legfelső szinten az úszómedence, a pezsgőfürdő és pihenőrész található. És hogy miért pont a legfelső emeleten? Ennek egyszerű oka van. Innen fentről tárul elénk a legcsodálatosabb látvány: a pezsgőfürdőben üldögélve, a panorámaablakokon keresztül gyönyörködhetünk a festői táj szépségében.


A szoba belülről

Ennyi élmény, szépség és kényeztetés engem is valódi életerővel, energiával töltött fel Kitzbühel-Kirchberg régióban, a Hotel Elisabethben. És hogy hazatérve sem kerüljek ki egykönnyen ebből az euforikus állapotból, a szálloda láthatatlan emlékkel lepett meg. Miután kinyitottam a bőröndömet, a cirbolyafenyő feledhetetlen illatát éreztem…

Bukszár Csilla

Legyél az első hozzászóló "Apró csodák a boldogsághoz" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*