Méneshajtás a Hortobágyon, történelmi utazás a Skanzenben – hétvégi programajánló

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Csikós bemutató és méneshajtás, 56-os ünnepi kiállítás a Skanzenben és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban, különleges keleti élmények a Múzeumok őszi éjszakáján Szegeden.

1956 falusi eseményeit idézik fel a szentendrei Skanzenben

Az ötvenes évek mindennapjai és az 1956-os forradalom falusi eseményei elevenednek meg az ’56 falun című tematikus programsorozaton a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 21. és 23. között – közölte a múzeum az MTI-vel.

Mint a közleményben rámutatnak, a múzeum portáinak egy része az 1956-os forradalom vidéki eseményeinek színtere volt. A történelmi pontokon a látogatók megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket az ünnepi hétvégén.

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a látogatók megtudhatják, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak.

Fotó: Skanzen

A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt a Nyugatra menekülő, jobb életben reménykedők számára.

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a “falvakat”, a Bagladi konyhában pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak.

A kézműves programok során a gyerekek ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből.

Lesznek tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódva, valamint bringatúrák a Skanzen Malom évében felújított malmok körül – áll a közleményben.

Különleges élményekkel vár a RepTár

Fotó: RepTár

A nemzeti ünnepre tekintettel a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a hétfői napon, nyitva tart és díjmentesen látogatható. Ezen a napon a RepTár összes élményeleme mellett (Pilótapont, 4D Mozi, MiG-29 szimulátor, 3D karika), beszállókártya megvásárlásával olyan repülőgépekbe, helikopterekbe engednek betekintést, amelyre csak ezen a napon van lehetőség.

14:00 órától, a RepTár konferenciatermében, egy különleges előadással és könyvbemutatóval várják a látogatókat. Dobos Endre: A második világháború nehézvadász és romboló repülőgépei című könyvének bemutatójára kerül sor. A könyv a jobbára ismeretlen kétmotoros nehézvadász, romboló és éjszakai vadászgépek fejlődési folyamatát dolgozza fel, olyan megközelítéssel, ahogy a harci repülőgépek tervezése folyik: a manőverező képesség, tűzerő és a védelem szempontjait figyelembe véve. A szerző az előadás során a könyv írásának rejtelmeibe is beavatja a közönséget, majd dedikálásra is lesz lehetőség.

Ezen a napon két alkalommal (11:30 és 15:00) 30 perces, díjmentes tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők.

Múzeumok őszi éjszakája – Kína lesz a középpontban Szegeden

Az ókori Kína lesz a középpontban szombaton a Múzeumok őszi éjszakája programjain a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Hegedűs Anita közölte, az este folyamán több alkalommal is tartanak tárlatvezetéseket a közgyűjtemény kiállításain. A látogatók így közelebbről is megismerhetik például azt a halotti páncélt, melybe az ókori kínai uralkodókat temették. A páncél jádelapokból készült, mert a korabeli elképzelések szerint a jáde elpusztíthatatlanná tette a holtakat. Az öltözék egyetlen nyílása a fejtetőn található, ahol a halott egyik lelke (a hun lélek) távozott a testből, hogy elinduljon a halhatatlanság felé. A másik lélek (a po lélek) viszont a testben maradt, az ő táplálására minden tőlük telhetőt megtettek az elhunyt hozzátartozói. A test kilenc nyílásába pedig jádetárgyakat helyeztek, hogy megakadályozzák ennek a léleknek a távozását.

A vendégeket ezen az estén körbevezetik a múzeum természettudományi, néprajzi és régészeti látványraktárában, a Vármúzeumban pedig Szeged múltjával ismerkedhetnek meg a tárlatvezetéseken. A Fekete házban a magyar és külföldi hírességek képzőművészek által újragondolt tárgyaiból rendezett Hetedhét Hungarikon kiállításon Kárpáti Tamás, a kollekció tulajdonosa kalauzolja körbe az érdeklődőket.

Az izgalmas tárlatvezetések mellett különböző bemutatókkal, előadásokkal is várják az érdeklődőket. A kínai hangszer- és viseletbemutató mellett kiderül, milyen módszerrel festették színesre az agyagkatonákat, illetve milyen jellegzetességei vannak a kínai gasztronómiának. A Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnokában kínai tematikájú kézműves foglalkozást tartanak, a Fekete házban kínai festészeti workshopon vehetnek részt a látogatók. A Vármúzeum előtt pedig egy óriás társasjátékot állítanak fel, melyen azok szerepelhetnek a legjobban, akik ismerik Szeged történetét.

A szegedi Kultúrpalotában május 26-tól látható az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat bemutató kiállítás, majd a Múzeumok éjszakáján több kínai közgyűjtemény összefogásával a Han-dinasztia koráról nyílt tárlat. Július végén a Fekete házban pedig új kiállítási egységgel bővült a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden, a kínai Hunan tartományban magyar ferencesek által 1929-től működtetett misszióról.

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál

Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a hideg beálltával az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A behajtás népszokása elevenedik meg szombaton. A részletes programról alább olvashatnak. Helyszín: Hortobágy-Máta

 • 10.00: Megnyitó Majer Tamás kikiáltóval
 • 10.00: Kuckó Művésztanya
 • 11.00: Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia
 • 12.00 Fekete Dávid bábelőadása
 • 13.00: Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny díjátadó ünnepsége
 • 14.00-16.00 Behajtási Ünnepség (Lovasaréna): Fogatok, szekerek, pásztorok felvonulása, bemutatója, örökös pásztorok bemutatása. Csikós és Puszta 5 bemutató. Méneshajtás
 • 17.30 (Lovasaréna): Pásztortűz gyújtás

A rendezvény egész ideje alatt lesz még:

 • Helyben készült bográcsos pásztor ételek
 • Zöld játszósziget (MME, HOI és a HNPI játékok – természetismereti játékok)
 • Kézműves foglalkozások és
 • Kézműves kirakodó vásár (80-100 kézműves)