Mézsárgában a Colosseum első restaurált árkádjai

Egyelőre öt árkád van készen, melyeknek restaurálása egy évvel ezelőtt kezdődött – tudósít az MTI. Az I. században felavatott amfiteátrum nem fehér színű volt, hanem sárgás árnyalatú az építéséhez használt kő miatt. A Colosseum külső homlokzatát eddig borító állványokat 2014. július 7-én kezdték el lebontani, s tizenöt nap kell a teljes eltávolításukhoz. Ezt követően újabb öt árkádot állványoznak fel és restaurálnak.

A műemlék nyolcvan árkádjának helyreállítása a tervek szerint 2016 tavaszára fejeződik be. A Róma jelképének számító Colosseum restaurálását az olasz cipőgyáros, Diego della Valle vezette vállalkozócsoport finanszírozza 25 millió euróval (7,7 milliárd forint).

Az olasz kulturális minisztérium különben sikernek nevezte a Colosseum első ingyenes vasárnapi nyitva tartását; júliustól ugyanis minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés az olaszországi állami múzeumokba és régészeti területekre. A Colosseumnak az ingyenes vasárnapon pontosan 27 859 látogatója volt, az ezt megelőző fizetős vasárnapon hat ezerrel kevesebb. Az ingyenes napon egyszerre háromezer ember tartózkodhatott a műemlék területén.

Legyél az első hozzászóló "Mézsárgában a Colosseum első restaurált árkádjai" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*