Pünkösdkor újra zakatol a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

2014. június 6-a és 9-e között ezúttal is egyesített szerelvénnyel, az oda- és visszaút során egyetlen, össznemzetinek nevezett vonatként közlekednek Erdélybe a Székely Gyors és a Csíksomlyói Expressz szerelvényei. A cél ezúttal is a zarándokok eljuttatása a június 7-i, pünkösd szombati csíksomlyói búcsúra, és az ökumenikus szentmisére. Emellett másnap a résztvevőket elviszi a vonat a Karakó-völgyhídon át a Gyimesekbe, Gyimesbükkbe, a történelmi Magyarország vasúti határállomásához, a MÁV egykoron legkeletibb őrházához.

A program újdonsága, hogy a zarándokok részt vehetnek a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára rendezendő székelyföldi megemlékezésen, melyet Mádéfalván rendeznek az 1764. évi Siculicidium, a madéfalvi veszedelem emlékére. (Ekkor több száz székely vesztette életét a Habsburg-ház katonaságának golyóitól, miután a székelyek ellenálltak, nem akartak székely határezredeket felállítani az uralkodó Mária Teréziának.) Az emlékév fontos eseménye lesz a madéfalvai székelyek világtalálkozója, melyet június 6-tól 10-ig rendeznek meg, s várhatóan egy egész vonatkocsit megtöltenek majd az összejövetelre érkező székelyek.

Az össznemzeti különvonat várhatóan tizenhat kocsiból áll, két étkezőkocsival a közepén. A szerelvényt a MÁV-Start Zrt. állítja ki, a zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik, rajta Hunyadi Mátyás arcképével, a királyság magyar szimbólumaival feldíszítve.

A különvonat egyik része, a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul június 6-án, még az éjszakai órákban, s a Sopron–Győr–Budapest útvonalon haladva hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. Itt kapcsolják össze a Székely Gyors szerelvényeivel, s immár együtt haladnak Szolnokon, Püspökladányon keresztül, az Észak-Erdély útvonalon Nagyváradon, Kalotaszegen, Kolozsváron át Székelyföld felé, melyet Felcsík felől érnek el. Visszafelé a zarándokvonat Alcsíkból Dél-Erdélyen, Déván, Gyulafehérváron, Segesváron és Brassón áthaladva éri el a magyar határt. Békéscsabán és Szolnokon keresztül Budapestre június 9-én, az esti órákban ér az egyesített vonat, majd a Csíksomlyó Expressz onnan még továbbhalad Szombathelyre.

Legyél az első hozzászóló "Pünkösdkor újra zakatol a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*